加拿大移民工作搵工憤鬥區 (10)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
寫咩code? excel vba嗰啲?
試吓內部申請轉部門?
仲諗住GAP year過嚟做嘢拎PR加拿大個市真係咁差?餐廳/其他服務性行業會唔會易啲搵工?
成村印仔同你爭
唔講佢哋
呢度連超市loblaws收銀都要refer
得2022年前嚟嗰班最happy
租平車平/息低
生活支出都未咁癲
搵工又唔算太難
22年中開始已經玩撚完
溫哥華都係咁?華人工有冇得諗,叫做識煲冬瓜
無問題 各人諗法唔同
最緊要揀完唔好後悔得啦
同移民一鳩樣 都係自己揀唔關其他人事
睇你自己咩料姐
果班又早grad 香港做咗幾年嘢 22年果陣又好景邊會唔請
冇local exp嘅話做幾多年都冇著數
依家個景太差
住個方面我可以住住親戚屋企先,我知依家難搵工,所以我係預年半/兩年先拎到PR。師兄邊度人,知唔知溫哥華服務業會唔會話一兩個月都搵唔到工?
都唔少 我做嗰行有個industry standard software直情係加拿大公司
我當兩年內可以申請到PR, 等緊嗰二十個月可唔可以返香港九個月因為我仲有兩個sem未讀完。

係咪好似喺佢叫你交水費單,電費單嗰陣prove嗰陣時喺加拿大就得
關香港人咩事
香港人唔夠人地爭嘅其中一個好大嘅原因就係唔能夠好似印仔咁不斷幫自己友
有工返緊又覺得唔穩陣,攞到pr之後又怕影衰自己個credit
搞搞下成個市場度度都俾印仔玩晒
香港人咁嘅情況下點會易搵到工?
屌喇星
隔離post見你問意見,成堆人打一大堆字同你講預一年兩個月儲鐘再報pr太忟水太理想,唔信。
走過黎問,又係咁答又係唔信。
你問乜鬼野意見je,成堆人答同一個答案,唔信。無謂徙人時間,直接你叫人支持你決定算啦。
反正搵唔搵到工睇運,pr process都係睇運,你應該得嘅
我都唔明點解玩到咁極端,儲幾年錢大部分歐洲加拿大澳洲都可以玩讀master 行技術移民
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞