加拿大移民工作搵工憤鬥區 (10)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
呢到唔會check 文件算唔算犯法?
如果犯法
點解又會個個都咁老作
可能美加覺得搞嚟啲警察都唔會做任何野,直接炒/rescind 算
應該係法律文件先真係會告呀?
不過講開有冇做IT嘅人分享下呢行加拿大d locals係咪都係咁?
偷車都唔想理仲同你理CV咩
d人租屋連TU、銀行戶口數都可以作架啦
哩啲要俾哂supporting點作
就係連TU張紙同銀行月結單都可以改
我聽到都o左嘴
agent話係有好多個下痴線
網上面有網站整fake bank statement
好撚癲咁則係除咗直接睇住佢log in就冇得verify
想問下你哋報其他city嘅工會唔會吹自己已經住嗰個city?

我寫咗依家住緊嘅city (willing to relocate),驚比人screen走
個個都咁做時就冇人理
啲印仔作野作到全北美都知 咪又係打橫行
要吹 到時請您再執嘢過去
唉屌已經報咗,仲要係上公司網站入資料報,
份工仲要超級match 我profile,一陣city唔啱一嘢比人screen走咗我真係dum心口
唔知加拿大點,美國會有公司畀埋錢你搬去 relocate,所以寫 willing to relocate 啦
除咗學歷同 cert 造唔到假,reference 可以搵朋友做,經驗嘅話唔知得唔得。

係香港,應該無人咁搏,搵份工者,吹水我明,偽造文件真係過唔到自己
經驗得啦,唔係中高層嘅話
我之前搵到份seasonal工做check都只係搵前employers寫返我幾時入職幾時離職同咩職位
你寫明可以relocate 咪得
信用卡好似唔會check糧單
我申請過三間都係咁
我有喺resume同cover letter寫明,
但係佢報嗰陣要喺個網站入personal information,入名/電話/住址嗰啲,
我係驚佢直接filter走我
咁唔驚啦 都報咗就唔好諗咁多
其實肯 relocate 就得,尤其美加嘅人,到真係offer 嗰陣你先搬都未遲。

正常嚟講,有啲公司會比幾個月你去搬,開頭就wfh 住先,之後就要relocate 到公司附近,而公司都會畀舊錢你自己搬。

而且 recruiter 見profile match,循例都會問你肯唔肯,所以我覺得你嘅 expertise 係咪match 到 hiring manager 心水先最重要
上網apply 唔會check
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞