加拿大移民工作搵工憤鬥區 (10)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
作完咪又係搵唔到
吹大自己啲responsibility我覺得ok 但連job title同year都改就真係差咗啲
睇reddit啲鬼都鼓吹9作resume
北美啲人無乜 integrity,有時見佢哋返工就知係講大話呃返嚟
然後到埋位做野,啲鬼係要baby sit 先得。

一時又話 headset 無聲,一時又話join 唔到 teams meeting。連走去setting 撳都唔撚識。連基本excel sort function 都唔識用

但吹就吹話有20 年Microsoft 應用程式嘅經驗
仆街好中 唔知係我見識少定咩 但我見幾個local都係咁
聽人加拿大好多人都老作resume
我都係咁寫
上網睇話要數字化
但都係未搵到人工滿意嘅工
係 聽過有人因為咁fail background check而被rescind offer
亦都有好運咁pass到background check 呃咗個位返嚟
學歷,工作經驗同年數好難呃
啲鬼佬夠膽死架 反正佢哋nothing to lose 本身都paycheck to paycheck過活
到啲野唔識就隔硬tag 你入email,我仲有啲同事仲將我嘅email 同公司電話畀合作開嘅公司聽 話我可以solve 到佢哋嘅問題,cls 公司嚟
勿相認

三個senior teller做咗15yr up,我初到貴境一年唔夠,而家佢哋日日有嘢唔識做就放棄思考,直接嚟問我

我心諗你唔係做咗10幾20年架咩 個system你對咗成半世人都唔識,你走嚟問個對咗一年唔夠嘅人
我仆街啲咁諗,有咩事就會瀨落你到,話你advise 佢哋點做。

我都同我啲老細講:i get paid to do my job, not theirs.

同事唔識應該問返佢哋直屬上司,唔係問隔離team。我躁到有說個manager send 個email 過隔離team,叫隔硬team 個manager coach 返個同事。自嗰次後,個同事再無向我求救

有時啲鬼佬係要玩下佢哋先知驚
加拿大唔出奇啊
仲有啲本地人其實唔係好接受新新事物
喺香港,偽造文件,出起事上嚟都幾大鑊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞