加拿大移民工作搵工憤鬥區 (10)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
琴日做完screen interview今日就收到offer
成件事好可疑
首先加拿大公司做野應該無咁快,正常hiring process都無咁快
然後佢send email個domain又唔係間公司名
仲有就係個人工係市價但glassdoor寫個avg salary差好多下

但佢又無叫我俾Sin同埋其他野,淨係俾左份agreement我
其實都唔係,我覺得依邊速度的確同香港差唔多,特別係佢要人嘅話一樣可以好快,佢慢純粹係因為好多時都係僧多粥少

不過恭喜先
如果仲要係wfh 嘅 就要小心了
當佢叫你有任何錢銀交易,都肯定係scam嚟
根本加拿大IT dev/se未計外來人口都差唔多飽和
睇咩公司啦
我依家果份星期3 first in
星期5 second in
星期1 in完個CEO COO就直接岀offer
我accept完問我即日2個鐘後返嚟簽文件
佢叫我簽完email send返俾佢
其實我係咪可以要求上公司簽?
因為我見間公司都幾多branch,如果佢冒認呢間公司既話應該唔肯俾我上門簽
出年出t4就知無問題
我覺得依家世界趨勢係你唔可以只係純IT
而係你本身都有其他專業,再加埋IT咁就搵到兩餐
因為依家唔再要code佬,而係要你有domain knowledge去將兩個專業加埋
講開,其實食飯冇人工真係好撚唔人道
好聽就每星期返37.5個鐘,但其實係返40個鐘收37.5個鐘糧,講緊係9折
完全唔明點解加拿大既勞工福利會咁落後
都未計年假又少公眾假期又少
美國d好野就唔見加拿大有,衰野就跟足
你都係出年薪,佢話包你都無分別
起碼仲有44hr後人工1.5倍
又話加拿大做野chill
政府工極chill
其實係presentation 嚟㗎姐,你咪當香港present 得好好 叫做一個個月lump sum 咁俾你,等你覺得係喎 飯鐘有錢,年假有錢
不過公眾假期少就真嘅
但又咁,呢度請假好自由。就係因為hourly pay and vacation pay, 有番有錢,無番無錢,每兩個星期就清一次,無拖無欠
最驚老細唔比人篤鐘
感覺好聽d,我話想食飯半個鐘,早放半個鐘又唔得
做野係chill,但係錢、工時同福利冇人會覺得少
我見同事都唔係好敢請假,唔知點解好懷疑佢地有冇放足咁多日
定係佢地興放長假?
通常都係一個星期
好似上個easter,全team得我一個放假,勁撚唔好意思
我地係兩日都放都冇人放長假
依家第3份IT工
依到一星期工作量都無香港一日
搞到我YouTube睇到悶
好彩有得WFH
唔係扮工就大L鑊
我同你差不多
做野通常會返office既日子先做
扮到有好多野做咁
Wfh 點解會悶?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞