加拿大移民工作搵工憤鬥區 (10)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
讀完仲要比local fresh grad年紀大,真係唔知有乜優先,慳返啲時間搵錢好過
做野一年,等PR一年,再讀兩年master
啱啱好讀完可以入籍做加拿大人(搵min pay)
加拿大無人理你年紀大轉行,唔係香港,我身邊有同事都係40歲轉行做junior
落地雄心壯志搵本行->
搵左半年得華人minpay肯請->
捱左接近兩年先儲夠鐘因為中間斷斷續續 一係冇工開 一係被layoff 一係得part time ->
總之入左紙先 ->
等左幾個月發覺唔對路 owp就過期 唯有再申請->
再過一年半先拎到pr 想讀書轉行->
讀左一年開始要搵coop 又係搵到隻狗咁->
又過一年畢業了 終於搵到份時薪25既entry level工 擺脫minpay 生命滿希望
想實用就讀按摩洗牙accounting電工木工整車,呢啲基本上唔會搵唔到嘢做
或者考返個牌做sales,賣樓賣保險賣mortgage,即使賣車都好,係多溫識中文一定有優勢
過到自己個關先再講
其實呢度有個矛盾 再高啲稅又再高啲
呢到啲學店出邊承認咩
其實北美汽車相關嘅職業應該都搵到餐飯食,肯做汽車維修更好,剛需黎
加拿大:要錢唔要人,唔鍾意就躝
香港人點會肯做藍領
留左咁耐要識得改變心態 反正做trade喺加拿大算好pay
做水電,plumber, 裝修,現金工連稅都避埋
Maybe focus you energy on your citizens here Brad Redekopp MP. Stop trying to solve the world’s problems. Maybe these folks should be trying to make things better for their by fighting communism. You wonder why our health system is failing? Our school systems are failing? We’re taxed to death and services are dropping off.

開始比local 屌
宜家既風向就係反移民
係D人以為只係燒印度人唔會燒埋自己
都係返香港搵真銀算
加拿大垃圾地方
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞