加拿大移民工作搵工憤鬥區 (10)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
失業率6.1 per cent
去返正常水平
未計我
喺香港一個正常普通員工嚟到美加已經係叫較為 sharp 醒,呢度嘅人單細胞到不得了。

只係講大話方面較叻
好聽d係d人真係好自信
唔好聽就...
公司有人話自己excel intermediate level但咩formula都唔撚識用
呢度啲人無乜integrity,所以望落好似好talk 得,但柒嘅多。

真係叻嘅人可能真係要去到new york,sf 嘅大公司先會見到
Let Canada be Canada
咁黎到冇工開,除左有幾日去滑下雪之外都係做leetcode
做一題,玩一鋪TFT咁樣過日子

不過我一題唔drill好耐,唔識就睇答案睇到明
你地做Amazon咁勁
我呢啲min pay/失業邊敢唔睇得你地好
玻璃心成咁?
Fake it till you make it,係呢度嘅見工文化仲衰過香港
Interview 個阿頭以為我好廢 勉強叫請

返工第一個月,在座各位都係垃圾
講真邊度都係咁啦
香港你唔覺係因為易搵工
我啲同事個個都話 excel expert,但連 pivot table 都唔知係乜。

佢哋所謂嘅expert,係搵個識嘅人嚟幫佢哋做
樓上嘅it巴打
有靚女想搵你地
咁同行賄有咩分別係香港都唔會做呢d 野啦
真係東升西降都係佢地自己攞黎冇腦,放棄思考,做野冇integrity,鳩吹老作 Good times create weak men 佢地除左體格上strong 過亞洲人之外 所有野都係比亞洲人屌打
我舉個例,我喺美國公司做,早幾年cfo 幾百萬美金引入一個系統,然後隔咗陣就過檔去咗中 tender 嘅公司做 ceo。

美加私人市場其實係好貪腐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞