加拿大移民工作搵工憤鬥區 (10)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
我曾經以為係咁
現實一拳吽落嚟
其實好睇運氣,我有fd兩三年經過嚟搵半年都冇工,反而識個fg兩個月就搵到office工
讀就博一博,唔讀就min pay 一世

個carbon tax return每期有4百幾
點會min pay一世 ,可以去其他國家
都係睇你讀咩架咋
普通科可能一世都搵唔到依家等值30蚊
係好過min pay既
咪就係一世搵中位數
其實都冇路行
你唔讀書做Minpay點都跳唔返出去 你淨係可以等個市好博搵返本行 但唔知等到幾時 同埋加拿大就業市場個問題唔止得個大環境經濟原因

你讀返書起碼最低限度叫做搵返個Admin工 20蚊以上
個個都話最穩陣讀返專業考個牌 但講真呢D工你轉行入去讀起碼又用個567年 你有冇錢同青春又燒多咁多年燒到30幾歲
所以最後都係讀個垃圾Diploma 聽天由命 但如無意外都係25蚊以下 唔好以為讀完兩三年會大翻身
讀trade 點樣357年
你讀到洗牙 radioology 甚至按摩嘅話實搵到工㗎 第二啲文理科就算把
整車個310s牌 最少要搞四年 洗牙放射正常都要三年 呢排多咗嗰啲 private school 年半 收你五萬蚊仲要chur到 護士prn兩年 rn都要4年幾 真係慢慢撚
睇科

你讀RMT Dental 一定搵到野做

IT Marketing 果類就唔好喇
年年咁多人加拿大讀書都要回流就知咩事
都唔係近5年 係起碼過去十幾年都係咁
英加澳讀書大部分都係回流,有幾多真係會留低
呢啲一畢業即刻有工返
2122年嗰陣都多人提pr後讀書轉行
23年job market 收皮之後開始多人醒,比較少聽人咁講

Local 夠有本地學歷啦,咪一樣叫晒春
上reddit 睇吓就知
讀書都係搏多次
有一定風險係讀完都係乞食
除非讀上面有人提洗牙/按摩嗰啲
做藍領學徒囉,無聽過有人失業。
想問下係咪一定要自備電腦,macbook得唔得?
邊到睇到
mycra
首先無要批左個pr 再諗啦
依家分分鐘一年都未必批到個pr比你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞