加拿大移民工作搵工憤鬥區 (10)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
貪易掛, 咁又真係易嘅, 同埋黎緊應該都收緊. 你見近排又郁study permit, BC PNP又開刀, 澳洲485好似又係郁non hong kong stream. 而且佢又話自己讀緊文科應該都難D行呢種路掛
其實不如把心一橫過黎儲鐘, 儲夠drop左香港個degree算啦, 反正都無柒用. 唔得咪當gap year working holiday返去讀囉
爬爬下文見哩度啲人都話難搵工,咁咪又喺呢度問儲鐘我係預兩年內一年兩個月係之前既plan嚟
印仔幾多人
我地香港人幾多人
就算香港人90%幫自己友
都唔夠印仔10% la

Work permit得3年
你難保到時儲夠鐘之後有排等
我嘅認知係交咗表申請pr就要長時間留喺加拿大直到申請到為止
明知到個現實係咁惡劣都唔幫自己友
所以咪大家都咁困難
OKOK
都係香港人仆街啦
睇你似無諗清楚就過嚟
而家後悔可以返香港止蝕架
唔會冇後路
唔似,加拿大d人豬多10-20倍
唔好講其他人,好多新黎嘅又好,黎左好耐既香港人都有唔少係愛加力
再睇下加拿大d人做野咁撚粗疏,政治呢d複雜野佢地點會去理
嘥鳩氣啦前排有個絲打又幫人睇cv又幫人睇有冇openings
跟手俾人揶揄又話唱好愛加力blah blah blah
然後依家話香港人唔幫香港人?唔好咁撚肉酸啦
幾多香港人上網問完人advice 唔該都冇聲走撚咗去
仲好意思屌人唔幫你真係好撚好笑
即係你用連登裡面發生嘅事嚟概括晒大部分嘅香港人行為咁我冇計
我唔係想揶揄真係有幫手嘅香港人
但係香港人唔幫香港人呢個講法係不論啱啱嚟,已經有pr甚至係落地生根咗十幾年嘅都認同
至少你笑9人地冇做嘅嘢我全部都有做
我講一個好general嘅狀況出嚟你都要屌我嘅話我唯有講聲唔好意思
我笑鳩人哋冇做乜嘢
我咪就係講緊好general好多香港人上網問完嘢唔該都冇聲就走撚咗去
點止連登 fb/tg/即使現實都大撚把哩啲咁嘅人
同埋你搞清楚先
唔係質疑緊香港人唔幫香港人哩個事實
而係講緊對住一班咁嘅態度人仲有咩人想幫人
簡單啲講
係屌就屌班基本禮貌都冇 唔該都唔撚識講嘅人
而唔係走去屌鳩人唔幫人
幫唔係唔幫,熟人一定會做佢 reference。

但三唔識七就嚟 dm 問可唔可以做 reference refer 入去,叫人點答
呢啲唔慌係好老細啦
Revenue轉it 都ok啦
不過重新開始讀就要多啲錢囉
香港應該搵到
IT開始回暖,知道有幾個同事已經有幾個interview ,有一兩個已經有offer
你想點幫?
印仔本身英文已經屌打香港人啦
人地就算有口音都唔care照講
香港人就咩都驚唔夠膽講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞