【英國JJ入】 當曼城靚區已經追貼倫敦Harrow,Sutton,Kingston,應該住邊好?

322 回覆
12 Like 72 Dislike
Lm
做咩咁嬲
london 交通配套喺返到啦
search LaundryWorks
係唔明點解你要話人哋睇野視野咁窄姐
反而真心好奇, Borough of Croydon 邊區算比較好
去過幾次觀感都係麻麻

係你二元啫
我只係講個幾區唔係差, 無講佢垃圾唔好亂屈
只係好普通倫敦 zone 6 甚至全英國大把地方都係咁既區, 勝在多樹 + 人口密度唔高, 但英國根本好多地方都係咁
唔同人對個"好"字要求唔同就 = 二元?
就拎你串錯左個名既細 town Old Coulsdon 黎講
居民教育程度 Level 4 計得 3000/8000, 一半都冇
拎我心目中叫做好區但唔頂級既 Kingston
居民教育程度 Level 4 計係 69000 / 135000
仲未計個 Croydon 個 council 成日破產

定你二元到只有"垃圾" 同 "好" 無中間?
香港人就係有呢個問題,
一定要將所有野歸邊"垃圾"同"好", 唔可以講佢普普通通
一定要見對方覆左唔o岩自己心水既野就講句"香港人就係有呢個問題" 黎表達自己與眾不同
英國好多區都係普普通通住唔會又穿又爛
真係唔掂個啲local都拎嚟笑

拎返Croydon嚟講,local都知個council唔掂/手緊,水晶宮本身個地區係無乜嘢好地地,但同一地區差唔多户型保養狀況都差唔多嘅情況下,入咗croydon council同唔入Croydon council嘅屋個價會有落差

接受到就無問題

所以好多區都係正正常常普普通通
閪個 d 真係會出哂名 (例如 white chapel )
所以樓主有心住 London 就睇自己 budget 再 search 下 crime rate 同 google is ok
要好學校其實都唔普通

倫敦內學歷level 4過4成加household income 50k左右個啲就係普普通通嘅地區可以望下,一要追學校就已經唔係’普通’

普通嘅意思係個細路會無穿無爛咁中學畢業但唔包讀AL入大學,有機會行考完GCSE去學徒scheme個條路,絕對餓唔死但同華人家長嘅期望會有落差咁解
純 9up 吹水
係英國大部份人行學徒scheme 分分鐘有機會搵錢多過非頂尖精英 u grad
其實係,普通人學徒/普通大學grad返普通工不論行業去到30歲左右都係搵35-50k咁,純粹同華人家長嘅期望有落差咁解
怕又有人槓話醫護律師有牌工搵得多帶返頭盔係講緊好普通嘅普通人無乜特別學歷/科目要求(GCSE合格就ok)先入到行個啲
我都驚
所以講定"非頂尖精英 u grad"
SK5都有
見到最平都60 萬一房
同埋管理費貴到仆街
你都說服咗自己要去LONDON
如果價錢質素差唔多, 近LONDON勝價比高好多

Altrincham , Stockport , Worsley唔算近曼市中心
價錢質素唔會差唔多係諗大人工作機會同收入

追倫敦內學區嘅話唔會係佢個budget有3房freehold

接受到普通人普通生活普通工作嘅話又無乜必要住倫敦

除非倫敦人工高一大截(before tax 多30k以上)或者做個行集中哂起倫敦,兩個人搵錢五個人食飯仲要有老有嫩曼城算啦
樓主係0地理知識 altrincham 係Trafford 既一個地方 worsley係salford既一個地方 而stockpot係一個區 樓主話Stockport好者係話成個元朗都係好區咁
跑馬地冰室開埋過黎,如果開埋間大中超(town centre果間志業太細),Altrincham 真係好撚好住
Isle of Dogs唔使60萬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞