【英國JJ入】 當曼城靚區已經追貼倫敦Harrow,Sutton,Kingston,應該住邊好?

322 回覆
12 Like 72 Dislike
永興隆比政府收地,如果搬過黎就perfect
幾時嘅事?
不如開個post 討論下英國教育同校網吖
Kingston 太多人
好文
辛苦
Sutton未去過
你泊邊比人偷
stockport咁大
marple, reddish 同 Cheadle Hulme已經兩個世界啦
仲有你咁講
Altrincham 裡面嘅Hale Barn同Timperley Village又係兩個世界
Trafford / Altricham 睇過真係唔錯, Salford quay 都OK
但指教下, 我唔太明 Stockport 個好位係邊? 好似好多包頭人, 交通又唔算方便 (屋企唔係個個識揸車), d 街窄 d 屋個樣又好舊咁款
同埋如果計 shopping centre 又唔係多/好行, white city / trafford / cheetham hill 果d 仲好行 ...
但D local 票選佢成日排好高.
Stockport 你要去到Wilmslow 睇,周街波子,好彩會見到林寶/拉利
咪咁自私啦
原來要去到 Wilmslow 咁南, 都差唔多去到機場 難怪無乜機會見到
咁邊度係屬於 "好住"?
SK9 Wilmslow 同WA15 Hale Barn多球星住
睇你需要嘅係
近motorway?
校網?
治安?
公共交通?

好難講
唔熟Stockport 個邊
幫唔到你

好住個度應該唔近市中心
但我只係好耐唔耐經過Stockport市中心
上次行玩具舖有隻老鼠走出黎嚇撚死我
Wilmslow 都算 Stockport…..
根本連Greater Manchester 都唔係

又係新移民睇postcode 當係
係咪同返倫敦靚區比先
唔好讀北曼學校就得,南曼老師一般會盡量用返BBC英文教,但口音一定有少少,我啲同事對唔同人會轉唔同口音,

Greater Manchester 都仲OK,再北少少Burnley,西少少Liverpool 真係聽唔惦

但南部口音係最好,鬼妹+南部口音真係好正
Trafford友
我之前住wilmslow , office 都係wilmslow
講真wilmslow 租真係唔算貴
買就另計
唔明點解d 人咁鍾意用postcode 講地區
人地個地方明明有地方名
淨係講個postcode 前半其實可以覆蓋緊好幾個地方

根本兩者都無定律嘅關聯
真心唔知做咩要講 postcode
交通 & 方便 (超市+醫院or診所+shopping centre) > 治安 > 校網
有咩地方係 greater manchester 算係 "好住"?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞