【英國JJ入】 當曼城靚區已經追貼倫敦Harrow,Sutton,Kingston,應該住邊好?

322 回覆
12 Like 72 Dislike
間唔中會去個到食飯,好L多香港人,但都係老人家多,廣東話多過英文,但唔會打招呼
香港人移左民就各自為政
同埋Sutton 成日有大刀會新聞
我唔想咁多香港人
再諗下其他地方先
簡猶太區住,Golders green,住過一排,好地方
講靚Sale隔離Altrincham靚好多
起碼有錢人再多啲
sale都有有錢人
尤其brookland's小學同Sale Grammar School嗰頭
但Sale相對Altrincham多窮人
有啲人會因為咁
就算有間Sale Grammar School
嗰度啲樓都唔值咁貴
但治安比其他區好就真嘅
如果追 grammer school 仲有好多 option
https://atomlearning.com/blog/best-grammar-schools-in-uk
Sale有一邊比較多公屋,比較雜
但同時有好多正位,啲屋又靚又靜
上面話唔知有冇過50萬鎊屋真係笑咗
上rightmove㩒下咪知囉

另外啲本地人唔係話自己住Altrincham
多數人住Timperley,靚在個校網
但啲樓就偏舊
Timperley 係 Altrincham 比較平,

Altrincham 最貴一係town centre 果邊 grammar schools ,樓價同香港差唔多,

再貴啲Hale 啦,過1百萬鎊,但大好多,前後大花園,私隱度好好

再上多級,就 Wilmslow / Alderley Edge,呢啲就球星住就唔講了
英國最大嘅問題係不能使市民擁有免於被老爆嘅恐懼
歐洲有邊個國家冇先?
英國每區罪案率有得上網查
買/租樓前咪自己做多少少功課先囉
點都係曼城會平過倫敦,如果兩邊差唔多會睇物價,計返生活指數點都係曼城會平啲,如果係一家大細我會留喺曼城,買間大啲嘅屋,小朋友都多啲空間玩
英國啲治安最近係差咗,不過歐洲有啲國家啲治安都好差
其實我推呢間grammar school 係因為有學生喺個度讀緊,佢會話我聽學校啲老師點教,點做,紀律點樣。我聽完就覺得如果有心讀嘅話,呢間會係好學校。另一個學生喺state school 話我聽一年已經轉咗3個老師,適應咗之後老師就走,變咗成個課程支離破碎,想學都學唔到。

當然我都知一定有其他好學校嘅,不過要做research 囉
grammar school唔係話入就入
尤其而家咁多香港人,個個都用返香港嗰套去操個細路考11+根本競爭同香港爭入B1A學校一樣大
喺香港住慣樓,真係好難接受屋仔嘅安全同私隱
唔明點解唔想買new build 起碼new build唔洗驚比人爆格 同偷車先
Worsley 原來係靚區?
新區一樣會呢啲野
關咩事
室內有蓋停車場都差好遠 之前先中過伏 點會唔關事
只可以講Sale 客觀上一定唔會係Greater Manchester 最靚個區,top 5 都唔知有無

樓價已經反映一切 、& 問下你個frd Sale 有無球星住?
我話百五萬鎊
唔係五十萬鎊
睇清楚
Altrincham 同Timperley 都唔同,無overlapped wo

你識嘅本地人住Timperley 佢咪唔會話自己住Altrincham 囉⋯
Google map 下先
聽都未聽過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞