【英國JJ入】 當曼城靚區已經追貼倫敦Harrow,Sutton,Kingston,應該住邊好?

322 回覆
12 Like 72 Dislike
點解唔使驚呢
賊會因為新起就唔老爆
真心請教
好少部分
山上有一堆好靚
傑斯以前都住個邊
New build有2層閘先,停車場有閘又有閘 起碼無咁易比人爆玻璃同偷車先;之前住個到係啲露天停車場 有鄰居比人爆左幾次玻璃偷野 搞到唔敢放野係車
你指new build apartment定new build house
只可以講唔係全部都有閘⋯
咁 top 5 係咩? 你列來俾大家討論下?
Bowden
Altrincham
Hale
Bramhall
同埋Worsley 個山仔好多大宅個度

講Village 嘅話我覺得Timperley 都好過Sale ⋯
呢個榜是咪跟 樓價排?
咁最靚唔係跟樓價係跟咩呀
你想入屋睇裝修定點

香港最靚嘅樓咪山頂囉,唔通你話對住吐露港靚d不過平三倍
你當然可以主觀覺得但會無咩客觀野可以討論
Timperley 屋大係大過Altrincham town centre,但都唔少council house/ex-council house,一條街可以波子Tesla,隔離條馬路可以陳年Ford/Vauxhall
Council hse 絕大部分區都有
但當然唔會同百幾萬鎊嘅樓打對面

&我無話Sale 唔好住,但有人話係「最」好就真係過份主觀⋯
因為同Bowden / Hale ,or Altrincham 比, 如果你有去過睇,其實都知已經無咩好比較
我係唔知想做功課啫, 你起晒鋼咁做乜野
不過 bowden 其實好似計入 altrincham 入面 (D 地址寫法)
然後 worsley 果種交通唔方便的程度我就諗唔明好住位係咩

你下下用山頂仲搞撚笑, 如果一個普通人甚至只係一個月搵 5-6萬的人, 你叫佢住山頂同玩鳩佢無分別因為交通 日常生活(例如超市/醫院) 都極唔方便
我係想問你究竟跟咩準則去排, 如果你又係講埋果D 乜撚野樓價, 咁對移英港人其實無咩意思
其實ex council hse 契齊 間格好 用料好 價錢平

不過自己去多幾次實地考察 睇下鄰居係咩人

除非你住bob叔式大宅 如果唔係鄰居 > 屋係咪ex
council

你趕佢唔走 你買左間屋 有咩衝突真係棟係度
有好學校都俾啲香港人迫到爆晒啦
咁因為之前講「最」靚嘛⋯

小朋友讀public sch 咪睇番校網
大 council in general計最好一定係trafford
Budget 就自己再將就 (budget 就 其他<<<Sale <<<Altricham 周邊)

Bury Bolton Wigan & Man CBD以東/東北個堆就有無細唔都完全唔建議

無細路budget 又有限咪租住Salford Quay 先

買嘅話除Trafford 外,Stockport 都可以但細區我唔熟。
Manchester council 就Chorlton / Didsbury 都多選擇
Prestwich 都可但我建議搵番偏南邊
週薪幾萬鎊up仲住Sale 嘅球星就應該無啦⋯
& 如果你無揸車就睇tram 沿線
但選擇即時會少左七成
Worsley 如有車其實唔算係好隔涉
Bury
唔講"靚"區,外觀我覺得hyde, poynton, high peak, handforth, disley, marple 好靚, 好chill 好唔同M 個d 區, didsbury 同chorlton d 屋真係好殘
岩岩今日又刀仔
Altrincham 其實太需要擔心,過多2年冇半條街,1/4條街都係香港人架喇

通常一見有香港人搬入,佢地就會醒覺,見樓價有得賺,咪搬遠啲套返幾球出黎威下
跑馬地等佢開咗業一陣先知!
Neighbourhood Café 我覺反而好有心,
啲甜食真係有心做
不過起貨太慢,成日要等成個鐘….
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞