【英國JJ入】 當曼城靚區已經追貼倫敦Harrow,Sutton,Kingston,應該住邊好?

322 回覆
12 Like 72 Dislike
曼城靚區:
Altrincham , Stockport , Worsley

呢三區既價錢已經就快追貼倫敦靚區:
Harrow, Sutton , Kinston , Wimbley

當然講緊同尺數既semi detached / terrenced
一樣喺名校網內既盤

都係相差2-3萬鎊,有啲盤仲要倫敦平啲

咁既情況下,大家會點揀?
大家鐘意倫敦定曼城多啲?
Stockport 咁大實有平
請問kinston 同wimbley 起邊?

如果你講嘅wimbley 係wembley 嘅話

都可以好肯定話比你知wembley 係爛區來
Harrow 下面,Ealing上高

係wimbley ,打錯字
點解你無講Sale 㗎,好多香港人鍾意Sale 㗎
有諗過,如果stockport 要操個仔讀grammer school
不如住平啲去Denton

有個位治安好,99%白人
仲有易入既名校,
又多港人餐廳
呢區都開始貴

留意到多港人鍾意既曼城區已經升到癲咗⋯

就快可以同等價錢買倫敦樓

但啲人都係照揀曼城,我諗都係有原因

想知道大家考慮既位喺邊?點解揀曼城,唔揀倫敦
kingston 無tube 要搭火車

sutton 又係無雷公咁遠

richmond ealing marylebone 都好過 kingston sutton 同wembley
聽你咁講又好似係,呢三區都幾正

聽日再上rightmove 睇睇樓
Ealing 有咩好學校? 我淨係知治安好,小日本,但唔覺得樓價可以同Man 比。
btw kingston 呢個區真心好靚,近河既白人區,又有個靚公園,入面仲有鹿仔,好似奈良咁,係交通無咁方便

細細地既屋,都仲搵到affordable既樓

再類比相似既曼城 stockport
stockport無咁靚之餘仲要有啲盤係貴過kingston

呢啲位真係睇到我有啲R頭,真係純粹為grammer school 湧入去?
Ealing 東面近Acton 果度有3間outstanding high school

都係靚校區
Worsley
stockport 邊區比得上倫敦?
補充返先,曼城既樓普遍大啲係真

同樣價錢,曼城可能1100尺
倫敦800尺左右

啲人可能都係想住大啲而揀曼城
當然唔係同倫敦既city centre比較,外圈啲既zone

倫敦都搵到35萬鎊至 50萬鎊既樓,同stockport差唔多

但尺數當然stockport會大100-250尺左右
買左sk 住左成年, 1600呎4xxK, 去過kingston 但唔知原來個價差唔多,如果個價買london 外圍樓賺london 人工又幾抵諗喎
1600尺4XXK 真係要曼城先搵到

倫敦我搵到啲Victorian House 1100尺-1200尺
都有4XXK -500K左右

兩者比較,住屋享受當然係曼城爽啲

但倫敦就人工高啲,同埋食到交通網/靚公園/社區
帶老人家住幾好,多巴士地鐵,過65歲又有平車坐
Chelsea 同 Kensington 唔係靚區?
呢兩區我唔熟,等熟倫敦既巴絲分享吓
無咩,人多車多,無咩大大個超市好去
呢兩個區 Zone 1
尺價同香港差唔多價,我無乜點睇

都係搵緊啲尺價5000/尺以下既樓
無細路就無所謂,有細路嘅話你會發覺嗰啲地方無咩細路配套。同埋zone 1 嘅話你郁車都要俾charges 啦。
真,入城 15鎊真係好撚甘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞