Samsung 平價機 有冇人等緊A55出?

821 回覆
54 Like 20 Dislike
係呀,A54係好好用,個粒電如果不睇影片同打機,一般都仲可以1日半至2日先可以充1次電,我爸爸用緊A34,佢話除左影相差過我個部A54,其餘都滿意好好用,個部A34 mon又大岩佢成日睇影片,ching你買個部A54的機背係揀左咩顏色?價錢平嗎?
上吓網 玩吓FB 一個鐘大約跌幾多電?
仆街HKTV預訂係ON9
edu 256登記貨到通知
淨係得部機其他乜都無
官網冇貨 有冇咁受歡迎呀
點解係都要用萬年架構A78 A55
問咗***
佢話個網寫已送貨,未送個d佢地有紀錄會再寄
A35 256 得黃色 其他色冇晒
A55 256 咩色都冇
証明對大部份人嚟講依家嘅旗艦電話根本性能過剩
用緊S23U都想買多部A55玩下隻彩虹色勁好J
買A35 trade-in A51邊有花都係收$1000
A55官網全色冇貨有冇咁x誇
咁而家去邊度買現貨好
連登仔神機A52s都係用A78 A55, 依家進一步將架構boost up有咩唔好

A55
Exynos 1480 (4 nm)
4x2.75 GHz Cortex-A78
4x2.0 GHz Cortex-A55
A54
Exynos 1380 (5 nm)
4x2.4 GHz Cortex-A78
4x2.0 GHz Cortex-A55
A53
Exynos 1280 (5 nm)
2x2.4 GHz Cortex-A78
6x2.0 GHz Cortex-A55
A52s
Qualcomm SM7325 Snapdragon 778G 5G (6 nm)
1x2.4 GHz Cortex-A78
3x2.2 GHz Cortex-A78
4x1.9 GHz Cortex-A55
A52
Qualcomm SM7125 Snapdragon 720G (8 nm)
2x2.3 GHz Kryo 465 Gold
6x1.8 GHz Kryo 465 Silver
A51
Exynos 980 (8 nm)
2x2.2 GHz Cortex-A77
6x1.8 GHz Cortex A55
批評嘅原因應該係隔咗咁多年性能提升都唔算好大但都係果句,依家嘅電話對好多人嚟講都係性能過剩,略為提升性能但進一步減低耗電量,喺大部分情況下都係更實際
因為要留返條GAP betwwenn S系

btw今代跑分已經好貼近S21系, 慢慢升d升d靜靜雞
S21
Exynos 2100 (5 nm) - International
1x2.9 GHz Cortex-X1
3x2.80 GHz Cortex-A78
4x2.2 GHz Cortex-A55

Qualcomm SM8350 Snapdragon 888 5G (5 nm) - USA/China
1x2.84 GHz Cortex-X1
3x2.42 GHz Cortex-A78
4x1.80 GHz Cortex-A55

依家上埋4nm就咁睇下代仲有得再重用
幾好 依家有個po講中價機
入samsung po一定叫你比多少少買s23
問題係電量 續航力差好遠
根本想買中價機果班都唔洗去到咁高需求
我本身副機A71冇咩病痛 但都有少少心思思出A55
用緊a55睇緊呢個post
256?
A55買咩mon 貼好 後鏡又使唔使貼?
A 系列家陣最大嘅concern 係果條粗到可以三線行車嘅邊框記得以前第一二代A 系列時,個樣都係拍得住S/Note 系列,如果可以好似中國牌子咁中階機都畀幼邊就吸引好多
google完1480 同 1280 除咗制程外其他嘢分別唔細: GPU, ISP, ram bandwidth 到跑 greekbench 6, antutu , 1280其實整體係差d,
1380 就粒gpu同1280一樣, 今代算唔錯,三星而家好難中階機用鳩通u,咁閪貴

以中階機嚟講我又唔覺得粗, 以大牌子嚟講今次A55已經係誠意之作, 開價仲平過A54.
btw, 支那機就算個spec幾勁都好就算免費都唔會用
今日收到貨, 打算同厚身殼唔用MON貼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞