打波斷咗前十字韌帶 有野想問下

476 回覆
31 Like 6 Dislike
但啲爆發力如何?
要練返,但一定冇以前咁強
2021年排伊利沙伯醫院排咗兩個半月就得
ACL full tear+MCL GRADE 2
半月板冇事
係囉 自己唔係俾好多咋喎 係案例果part唔清晰 法國醫院喺私院嚟算平我記得
麻碎藥過後勁emotional 所以頂唔順叫醫生拿拿聲簽我出院
之後問返醫生都係話會咁,懷疑女人黎m都係咁
叫佢寫比你再去普通街症比佢睇
佢會幫你轉介骨科
到時開通埋咩醫健通應該睇到你d MRI 底片
你唔放心就帶埋報告去
就可以排期做手術
我訓過兩晚又無乜嘢 係第一晚好急尿
我都覺案例嗰part 好尷尬 我應該都係私院到做 麻煩曬各位
果陣踢夜晚波,踢到熄燈果場
踢踢下傷左,果陣諗咁夜,去急症既話老豆老母又一定要跟埋去,佢地又唔使訓
彈下彈下又彈到返屋企,心諗斷骨就行唔到啦
諗住仲行到就唔call白車,咁就返左屋企
第二朝見個膝頭腫到閪咁

其實真係應該call白車,唔好好似我咁
啲救護判傷可能仲快手過某啲濕鳩醫生
公立俾幾百蚊搞掂,呢D係香港市民福利黎梗係要用
11月中斷 12月中開始排公立骨科 跑埋個半馬1月尾就有得見醫生 然後排咗5月尾做手術 醫生話可以再早啲做 不過就想去埋旅行先
斷嗰下你會好清脆咁聽到好大聲既拍一聲。

有無印象有咁樣發生過?無就好大機會唔關 ACL 事。
公院唔使錢
訓一晚俾左$250

但要排 我果陣睇大學獸醫轉專科
即排3個月左右

抖9個月
我記得第一隻隻卡腳, 整親個時係有咔一聲, 但係無痛楚, 仲繼續照繼續打到波, 唔知算唔算
高端月供又唔會平啦….
以前A_A CEO plan終身幾千萬,quota 太多所以d client年年照呢照老,你估平咩
無痛楚唔出奇。我隻腳當年 90 度扭向左,扭一扭又可以校返正,一樣完全唔痛。

如果你真係有聽到好大聲卡一聲,公司有 panel doctor 既話去專科睇一睇先啦。在無斷係可以好快 check 到既。
個種聲係動畫 斷關節個d 聲
呢世人都會記住
但係講緊可能有十年前, 會唔會斷咗十年都無乜特別?
人老咗, 先開始覺得當年無重視有D ON9
的確係有兩種方法的
幾多歲呀,樓主應該後生好平啫,好話唔好聽,樓主呢次當claim 公司7萬,自己要畀嗰5萬都等同接近十年保費
人照你咪又照下囉,唔係點回本。好似呢次咁,mri 都有得claim埋。睇你識唔識點用架啫
感覺好似行雷…
如果做想搵醫生
強烈建議
容樹恆醫生
https://www.sportsoho.com/pg/magcontent/654847
公立排年幾兩年
排個mri 都半年以上
Chok幾下入面好似有野彈返入位

POP 一聲?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞