打波斷咗前十字韌帶 有野想問下

476 回覆
31 Like 6 Dislike
私立 10-12 萬。
公立近乎免費,但要排 2 年以上,睇你識唔識得詐死。
不過 ACL 唔死得人,自己考慮下比唔比到咁多錢。

又或者考慮過台灣/歐洲做,印象中會平過香港。
公立醫院都係俾幾百蚊就走得啦
不過如果你唔識人嘅話,你等返一年以上先可以做手術
唔做既話基本運動都好難做得好
你真好笑
你想平嘅話,搵私家醫院裡面嘅駐院醫生,同佢講budget有限。同埋唔好瞓咁多日醫院,做完手術,第二日好走喇。

如果你鍾意打波嘅話,我建議儘快做手術好啲。
私家照mri 之後叫私家寫封轉介信去公立
想請教下斷十字韌帶其實會係點?
我膝頭成日都好似卡住, 要郁幾下先番順先舒服D
之前一直只係睇跌打, 佢又無叫我照X RAY
我又行得走得跳得
想問下寫完轉介信之後係咪去睇公立門診? 再轉排骨科?
呢d 真係即去私家做好d,起碼都有幾萬數claim,都係出10萬8萬,排公立成日心掛掛咁
幾嗰下會聽到膝頭啪一聲 你卡住既似半月板有事 X-ray 照唔到d咩架 淨係照到有冇斷過 要照既就照mri
我立場係就算做左手術要傷都係傷,當然我唔會係度提供文獻數據,我強調我意見只係個人立場

Post op完唔係人人都屈到盡個膝頭,有啲人話鬆左啲 有啲人話實左啲,呢啲係我臨床上見到既

到最後都係點樣練隻腳,你有冇見過有人唔做手術靠訓練同正常人冇區別?我見過

利串,個人經驗不代表學術意見
唔洗諗公院
acl呢d非緊急野真係無限等
可以照去公院睇吓要幾耐
我個陣等咗2個月就做手術
覺得自己好好彩 都快
你半月板有冇事?聽講一個月內做手術,未壞死好似有機會唔使切
但係公立排得期黎就一定救唔到半月板
如果你已經過左一排,咁其實傷左果啲都救唔返
韌帶係用你壞腳後面條筋重建,壞死既半月板就切
早做遲做一樣咁做

如果你有保險,或者負擔到,絕對建議係私院做
唔係既話公立其實唔會太差
日日都一床床推入黎做ACL
佢地都做到熟晒
*斷嗰下
冇買而家咪硬食囉 俾十幾萬姐唔貴

信連登仔唔買
其實都好多年前嘅事, 本來一隻腳卡, 依家已經進化度兩隻腳都會卡
卡住似半月板問題多d
斷acl 會 上落樓梯無乜力咁
師兄搵到最top黎做
巴打係醫生定物理治療師
我做完手術之後都冇好勤力操,大約一年左右發覺隻腳係得既,只係心理上唔得
但唔做手術就真係轉快少少重心個膝頭就想甩咁
好撚恐怖

依家做完幾年,塊半月板又崩過
試過幾次我都唔覺有轉重心,都攝左入關節
無咩既
膝頭易受損啲
容易啲要換膝關節咁囉
樓主打乜波斷?
點講都好
唔係搵食既
做完個手術就乖乖改玩無撞擊性同要急劇轉向既運動啦
大把人斷左唔照都唔會知,一樣照做運動,點樣區分基本運動做唔好係咪前十字既問題?半月板呢?pelvic 同ankle 呢?

有意見就講意見,唔啱你立場就話人好笑,你係討論定嗌交
企唔穩
膝頭好似會突然插落小腿咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞