打波斷咗前十字韌帶 有野想問下

492 回覆
34 Like 6 Dislike
22年 斷前十字韌帶, 私家連物理治療total 大約150k
容樹恆教授
值得
我都有喊
仲要啱啱結婚,探病時間完見住老婆走
都係碌電話過下日神,其實好鬼悶
你有冇試過個膝頭好似想甩開
得返啲肉拉住咁既感覺
呢種就係冇左條ACL既感覺
平時行路 跑步都冇事,但一用佢黎做重心俾個人轉向就好撚大獲

有野卡住似係半月板
斷得ACL好多人都搭埋半月板
Chok幾下入面好似有野彈返入位
咁就行得返
咁你預2年+
俾錢去私家照mri skip公家條隊
照完即刻返去輪手術
住兩日院5舊都唔使
樓主仲要補充行得走得, 都諗住等公立
咁我而家照完係要由門診開始排起?
醫生:即係無事啦
笑死 我都唔想架醫生
卡個時又未至於行唔到, 係好似有D唔舒服咁
我從來無check過十字韌帶有無斷過, 之前都只係睇跌打
一日100左右
肌肉係死既人係生既,以普通人既運動負荷黎講,其實都唔會真係唔夠肌肉,反而係點用隻腳先係重點

正常人 正常活動,有幾多情況真係會肌肉唔夠力?
駕駛技術差就話架車引擎唔好,下次再炒車真係唔出奇

以正常人為標準,本身斷左韌帶造成既無力感係可以透過訓練/治療解決到,當然要搵到一個啱既治療師
屌佢老母 我去急症室照完X光條臭閪醫生叫我返去抖
佢連建議我出去照mri都冇
我完全唔知有可能係軟組織出事
我朝早8點幾排急症,晏晝1點先有得睇
隻腳腫到伸唔直,佢都仲覺得我去R SL
之後俾兩日我

結果兩星期到我又行得走得,半年後落場先知原來冇好過
拖左幾耐先照mri
問左先啦 直接問斷acl 賠幾多
係咪睇你個個唔係骨科
有d 真係亂尻咁黎
Acl 重建應該係大型手術level
問咗了 坐底有42k 之後淨低既會賠80% 不過佢會比較案例 e.g 我total 洗咗120k 但係案例通常係80k左右 佢就會用80k做標準 80k-42k *80%
你甲組腳好多肌肉?
但要地獄式果隻練法,我估一般人唔係咁易
陳健安都冇做
公立既錢銀你唔使擔心 都係1000幾百既事
你要去排骨科,但係一定要俾份report佢睇
唔係只會幫你排隊見醫生
你出去照,拎住張mri去政府排期
佢見你乜鳩都爛晒就會俾你快啲見醫生
見完醫生到book手術室果段時間唔算太耐
點都冇排隊見醫生咁耐

如果私家要你俾公立轉介信先有discount
你就直接去排/去街症拎信再去骨科
點解仲要諗排公院
唔係 正常人腳
伸唔直你點行去急症, 唔CALL白車?
想比較下 始終唔係有錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞