打波斷咗前十字韌帶 有野想問下

476 回覆
31 Like 6 Dislike
搵醫運動創傷個d 物理治療,我做完隻腳就踎到,但過程好辛苦,操到想嘔
屈90度以下其實係夾硬泥, 日日屈下屈下就得, 時間問題
肌肉果part 就自己學下點操四頭肌
正常泥講兩隻腳既四頭肌一定一大一細
全身
唔好買d 咁fancy 保險其實好抵買
買d agent推果d儲蓄咩野回報好高果類 通常都要蝕
最基本醫療果d唔會好貴
訓左2晚醫院 好似$300 內?
大約10年前踢波斷過 喺公立到做左
我都係用pt做 除左跪唔到之外都無咩問題
果陣我好彩係公院遇到個好hardcore既physio
利申:私院做手術 公院做physio
咁你好成功呀
想問你做唔做到single leg squat呀? 我一壓落去條PT就痛
同埋坐得耐 屈住隻腳會唔舒服 勁麻煩
你地緊係咁講
我果陣係點操都無用
要做多次手術開刀,開刀就即刻有力提腿
葉問果隻?做到 反而好腳做唔到
pt果條筋要係術後不斷拉鬆佢 唔拉好快變緊
而家淨係做完劇烈運動之後一日會冤住 抖多日又無事
搵到個夾到既physio好重要
如果有得揀 我都會揀拎hamstring果邊黎補
係 我個physio都叫我拉返長佢 個好q痛
希望d人睇完呢個post會揀hamstring
11-12萬有冇再細分為手術醫生費,麻醉科醫生費,手術室費用咁?
應該有
咁咪等永久傷殘claim危疾囉好快姐
做咩姐
法國做,埋單十萬幾,好快有期做,微創手術康復快
公家,等快嘅1-3個月就有得做,慢嘅半年左右
睇你頂唔頂得緊
Claim咁小?垃圾保?
公司保
有得保都好過冇嘅,要補錢,如果手頭緊,又頂到嘅,就排公家啦
公司有埋帶薪病假抖夠2個月先開工
有無同路人分享點樣改善到大細腳問題
利伸左腳幾年前斷左做手術
到而家都操唔返右腳9成強度
原來真係有人信連登班窮撚公屋仔唔買咁傻豬架
想問下你
拉長拉鬆果part你點做呀 係咪都係 wall squat 同 用手捽
Thanks
踢波斷?
踢波斷?
踢波斷?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞