打波斷咗前十字韌帶 有野想問下

476 回覆
31 Like 6 Dislike
咁你唔攞兩隻腳做比較,你點知自己隻壞腳嘅力量,已追到好腳?
十幾年前斷過公立做一千內可出院
如果公立做我建議做完手術之後做私家physio
公立physio好流

打返波唔覺有咩大影響
不過都仲係有d 大細腳
練返好四頭就得 你哋練唔到每個人都可以有唔同原因 搵返專業人士幫手啦
利申 做完手術10年有多 跪到踢到波
係張床咪得
無咁做過呀,不過跑到踢波,所以都無深究
我問左好幾個physio同骨科都話無得搞
你都係用膝頭條tendon做? 唔關4頭事架喎 係骨痛
我估我知你講乜了 我bend到但kneel唔到
Bend係要練既 好撚痛
係啊 用PT做架 完全跪到無問題
佢係會拎咗啲骨 但個痛未必關個骨事架
我覺得好難完全追到
就算你左右腳可以做到同樣重量
但係耐力都唔同
多謝分享 我都再試下搵其他physio 先 唔該哂
所以先要練,練到追到。唔係嗎?
我壞腳有個問題 股四頭成日engage唔到 變相用左其他肌肉sacrifice 操極都操唔返靚腳咁
你手術後幾耐了?
都7-8年了
即係你個training有問題 唔啱你 你要轉吓方法 唔識就搵人幫手啦 個個唔同的
做多次手術乜野都正常返
有冇師兄做完手術個半月板好易移位?我做咗成10年,直到而家隻腳姿勢擺得唔好就會移位,要手動chok佢返去啱位先唔痛
唔覺,我只係做ACL 而半月板無事。
自己做啲資料搜集先,如果保險無用就一早已經消失咗。
保險有晒條款,懶唔想睇就揾個信得過嘅Agent。唔係就自己用啲時間睇下條款。基本上你買份中等至高端醫療或者意外都有包,只係包嘅額有分別同埋留意有無需要共同承擔部份。
買保險最緊要係投保嗰陣申報清楚所有野,唔好畀保險公司揾到風險隱瞞。理賠就跟指示跟程序有晒紀錄,唔好貪一時之快。
買完保險但唔需要Claim,係福氣嚟。
咁請問你手術後幾多個月,屈腳、伸直腳時,膝關節唔會再有酸軟感覺?
我3月10號 星期日傍晚 打籃球整親
即刻腳軟行唔到 即刻去急症 照x ray 話睇唔到 然後個時已經膝關節腫曬 屈唔到伸唔直

公立話要我住院一個星期 下星期先排到骨科 然後骨科再排MRI 聽到即刻覺得咪搞 排得黎一年半載 辛苦死 所以當晚出院

之後去私家 即刻安排入院 當日照MRI 結果係前十字韌帶斷裂+外側半月板嚴重撕裂
然後隔兩日就做手術
我做完手術住多幾日 出院15萬 正常應該10-11萬左右

依家claim緊公司保險 未知claim到幾多 好彩自己有買私人保險 計過數應該唔洗比 而且都包術後物理治療(尼個絕對唔平)

物理治療就跟緊專做運動geh. 好chur好辛苦 不斷練肌肉和用物理手段屈腳伸直 痛到一個點

依家唯有盡人事 希望日後做翻可以爆發性運動

香港有病睇私家真係快過公立好多 但都真係好貴
邊間物理治療呀
公立急症會比轉介信 去私家醫院就直接睇骨科
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞