打波斷咗前十字韌帶 有野想問下

476 回覆
31 Like 6 Dislike
我買左保險後5/6個月後斷左ACL 之後基本上claim足晒所有費用 包括術後見醫生既錢
所以保險係同未來對賭
肌肉縮既速度真係好恐佈
心理壓力大過生理
係呀
我之前搵過何嘉棋醫生做 幾好 個人好Nice 做得好好 之後屋企人有事都搵佢 又唔算好貴
大概11萬到
有無人斷完做手術後
壞腳90度提高
個髖關節會卡卡聲

同埋壞腳個四頭肌
點練都係唔識變大啲肌肉
返大陸醫啦
18萬
但聽聞排公立骨科
淨係第一次見醫生都要排好耐
唔洗聽聞
事實係
會唔會弱左少少,急到賴都應該屙到既
請問有咩手尾呀?
我私家做之後都係隻腳無力,約2星期後再做多次佢話我因怕痛唔拉返鬆搞到疤痕沾黏,又做多次幾皮野
明明唔關事,已出盡力拉筋同發力,都完無發唔到力
你唔好以為自己得垃圾保險就人人都好似你咁
半月板d 碎係公立做個陣清唔哂,搞到踎低個陣膝頭痛,咁無奶油再排過期,反正有保險claim 自己再貼少少錢去私家做。你手術後有無做物理治療強化返肌肉?因手術後肌肉流失得好快變鴛鴦腳
師兄第幾個月先
都五 六年前
未斷前提高腳無聲
斷完手術後提高就有

四頭肌哥part就係
有操就會脹少少
但左右腳都會大細腳

操完正常腳會有感覺好多
斷腳哥邊完全無feel
同你差唔多 操極都操唔起 又無乜感覺
我用PT 做 因為切完弱左 依家仲有埋jumper knee 運動完落樓梯都有時會痛 都幾後悔當時無用hamstring去做
排咗先,好多時有期就塞畀你
雖然我依家post op 一年都係bend 唔到full range +會痛
直接打去公立骨科預約 會叫你fax埋轉介信俾佢
之前係瑪麗2個星期有得睇 再隔2個星期就做手術
公院通常全身麻醉定半身?
1. 完全撕裂定係半撕裂? 照咗磁力共振先,同埋都要小心個半月板會唔會有撕裂
2. 如果年輕加想打返波,建議都係做
3.個手術就係將你同一隻腳hamstring 嘅 tendon 攞咗出嚟補返條ACL。小弟喺私家醫院做過兩次ACL重建手術,兩次都大概15萬above,但係私家醫院提供嘅微創手術,係可以令到傷口合得快啲,同埋條疤會細啲,康復都會好啲/ 當然個手術都可以快啲做啦

依家你要做嘅嘢
1. 磁力共振
2. 做返一啲腳腕向前向後動作去水腫+膝頭屈伸+冰敷+擺幾個枕頭喺膝頭下=去水腫
3. 應該兩個星期後,你會feel到冇咁痛同埋嗰膝頭嘅Range係多咗好多,咁呢個時候你要做返啲強化四頭肌嘅動作(詳情就自己上YouTube睇啦)

無論係做手術,定係唔做手術,又或者之後先做手術,強化四頭肌係好緊要,因為傷咗之後會萎縮得好誇張,師兄自己加油啦!

物理治療都復原唔到 發唔到力 屈唔到90 度以上
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞