打波斷咗前十字韌帶 有野想問下

476 回覆
31 Like 6 Dislike
訓咁耐點頂
我訓一晚喊住走
好折磨
仲要私家房野食任叫
多謝師兄 想問下7萬嗰次係邊做?
我斷過 係法國醫院做手術
都係呢個方法咋喎
17年斷過 法國做手術 埋單18萬 住佐3定4晚半私家房
聖保祿醫院,個醫生都係保險介紹
師兄,養肥咗啲肌肉先好做手術喎,手術完咗四頭肌縮得好快,仲要預錢睇物理治療。依家隻腳伸唔伸得直哂呀?
不嬲保險都係按operation複雜程度,每個出一個range,過咗自己俾

有d會可以加少少錢Top-Up,但都有ceiling
請教下郭sir先啦
公立我一個內由普通科去專科,專科排個半月就手術
首先你用普通轉介照左mri先,再由普通科轉介去骨科,可能果期冇乜人做手術所以咁快?
伸得直啊 10月就斷咗 只係我以為冇事 12月先去照
郭sir有料 不過我同佢唔同範疇
咪等公立,等到你再傷仲衰
你斷左唔夠support 再傷有機會整爛埋半月板
建議做hamstring reconstruction ,有波友做過knee cap,跪低會痛
利申做左hamstring 7 年,打波仲入倒樽
醫生都係咁講 佢話我如果要跪既話唔好用knee cap 條筋
第一次斷 用壞腳hamstring前端 即係膝頭哥後面抽條根出黎補
第二次斷 係壞腳膝頭哥中間抽條筋出黎補
好地地係唔會惦你隻好腳的
兩隻腳開哂刀點行路
利伸兩年前做完左腳十字韌帶,意外保加醫療claim晒11萬

老實講句意外重要啲,個啲專科醫生mri物理治療基本上claim意外,有剩拎去claim醫療墊底費
High grad partial thickness tear 師兄呢個有咩用?
我有操開腳重訓加plyometric,做完Hamstring 冇乜影響
以前係公院做 正係比住院錢
同埋預之後做物理治療既錢

公立等最耐係去照MRI
可以叫佢寫信比你出去私家照 會有折
之後攞番報告安排做手術會快好多
公院 十二月尾見骨科醫生 二月頭做完
比咗兩次百幾蚊
開頭以為要年零先排到
打定輸數準備私家 點知十二月尾去見
排兩個零月就做到
第一次斷由斷完到做手街大概係三四個月
有錢就私家啦 消完腫就做得 快好多
我已經照曬mri 嗰d 但係一直都係睇私家 係咪叫私家醫生寫referral letter去?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞