機械人完成品綜合討論區 #33 謝絕老翻同炒家 各大細廠齊齊打X殘BAMDIE

971 回覆
2 Like 2 Dislike
見人講p+又加把嘴
岩岩睇完佢剛推出果隻變形火車俠開箱(我唔知咩黎)
p+真係夠膽接近成隻都原膠色
2024年玩具重可以有螺絲窿,大開眼介
原膠色如果表面有做處理的話, 我個人都接受到, 某啲原膠色其實OK, 例如Y/A記嘅YF/VF19系, 仲有唔記得邊隻機械人都係原膠色, 但表面有啲好細嘅網紋處理, 所以都可以

螺絲窿我口味獨特少少, 唔介意有, 因為萬一要整都可以自己扭開
當然如果有俾蓋自己揀CUP唔CUP上去會更好

攝影師條片我都睇左, 變形的確係有心思, 不過啲料可唔可以用好啲
廢過笨大啲robot魂
BAMDIE我應該會買齊GGG, GFG, GGGG同埋隻凱號
原作撚無計

GGGG最煩真係膊頭個龍爪, 由CMS到SMP都係處理得麻麻,
希望N年後BAMDIE出嘅, 有俾造形先決件
ROBOT魂都有年零兩年左右...
近年啲r魂擺兩三年都無特別黃除非好高濕度和曬住
尋日去到5月得番C人鳯, 冇龍王 都買住先
後尾心急仔去左HOBBYDIGI買現貨龍王
點知今日周街都龍王.... 好L後悔做左心急仔
好奇怪, 好耐之前嘅OO R魂肥仔SERAVEE未黃
但BARBATOS黃到EZ8咁
同樣環境之下都咁
下次上嚟問左先
再版野唔洗咁急

早買早享受, 早一日都係一日
為屌而屌變形玩具洗乜全上色
p+賣咁貴,要全上色都唔算好過份掛
佢好似The合體賣千頭的話,無全塗裝都得
我又覺得無問題,先唔講少人岀,依三隻野
就算綠色原膠色但都係光面,襯得番另外兩隻,detail位有上,對腳有處理,老實講全上色變形玩具真係比狗玩。
都要睇點設計嘅
同樣係P+,GGG被人講一合體就好易刮花隻腳
有上色又變形好玩近期我就諗起千值的King J der
近年GSC模型已經進步左好多
以前砌隻班鳩會左甩右甩
變形都可以做全上色嘅, 設計難度高好多, 仲要考慮實際工廠安裝時會唔會出事
成日撞到嘅位唔上色問題唔大, 或者好似我上面咁講有做表面處理,
其實唔難

講到想要上色, 都係因為價錢偏貴, 而有"應該有上色"嘅期望

當然如果大家玩合金好似食餐飯咁, 可以當我無講過
隔離FORUM真係大把呢啲有錢人
老千十隻有9隻都炒唔起或者跌價
隻KING J DER居然做到唯一個一隻
即係大家都幾滿意

不過再版後就唔知了
今次真係要記得訂先得
睇完個變形機構,就知要全上色根本唔realistic
咁無得否認, 個設計係太巧妙, 真係好易刮到
之前個隻電單車合體都係輸表面處理太平滑
如果唔係我都買左, 三隻裏面剩係對個隻有印像
隻烈風真係可攞獎,淨係睇住佢個轆變形個下收曬入胸肌度都已經眼前發光
仲可以完全變形之餘又照顧到個外型,真心佩服
啫係咁
唔係話隻魂唔好
但時代真係唔同左 有比較
你識女仔又唔知佢有整容
都係睇樣睇身材先
左甩右甩最多痴死佢
暫時
砌左兩部分未合體

以價錢來講
我覺得可以接受 至少平過smp 過左第一關
本身都預左會補色/全噴
少部分上色都係心意 有加分

分件ok
暫時只見手臂關節有偷膠 但好隱蔽 還可接受

但剪件時都明顯見到好多問題
例如
離模位好多多餘膠要修

起初以為係啲離模位清得唔干淨頂住合唔埋
之後拆開再研究 應該本身個件件都唔夠膠

希望下次再有衝動買GSC會再有進步
cls 玩具站開火鳥號$899
4算有feel
除左可動差左少少
其實都可以
最主要SET鎚同STAR SET正價入
我唔會話完美, 但拳頭係轉出嚟呢啲細位,
呢個PROJECT當年嚟計算係有俾心機做
專業
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞