whey乳清蛋白交流區(14)

473 回覆
4 Like 0 Dislike
歡迎大家留低飲過cp值高嘅whey
中過伏嘅都可以講低
如果有買開嘅可以順便報個價方便巴打們
有咩問嘅都歡迎討論

預咗會有人問所以講定先,

Whey只係一種補充劑,並唔係咩神奇藥,只要你一日嘅蛋白質攝取不足就可以飲。

但點解咁多做尖嘅師兄會飲?
因為whey係一個方便、經濟嘅蛋白質來源,而蛋白質正正就起收復肌肉上擔當住一個重要角色。成件事就只係咁單純

另外起市面上普遍買左嘅whey都會分兩種

第1種:whey protein
佢Marco嘅數字會稍微高少少,但相對價錢會平啲,消化吸收嘅時間都會耐少少。

第2種: Whey isolate
因為佢過慮得比較清,所以Marco會靚仔啲,當然價錢都會貴啲,但吸收消化就快好多
但基本上只要你唔係有咩特別目的 e.g.比賽/體質對乳糖特別敏感其實都唔洗飲到咁貴

有咩唔明歡迎再問,亦歡迎師兄們幫手解答
買咗allmax isonatural 希望唔太伏
之前isoflex
繼續飲on同台灣粉
飲過未轉包裝前嘅isonatural無味
正常發揮
唔會差得去邊
唔伏 味道仲淡過isoflex 不過多啲泡
3721好撚伏
又衰咩,呢到未讚過佢
有冇人試過Tryall
想問下買粉係咪都係等iherb 有特價先買?
通常咩時段會有特價?
食過tryall芋頭幾好味 gogonut就唔知
買左包奶茶味試下
屌你又無茶味但又唔似飲水咁 總之怪怪地
仲衰撚過飲水
有無人同批發商買過20kg 一袋果d whey protein
會唔會抵玩d
ALLIN 焦糖味好飲 唔會死甜
水解乳清味道OK 但D粉唔易溶
有冇人試左D新味?
Now soy protein isolate 幾易入口
好自然嘅豆奶味
飲過就唔想再飲化學朱古力
你指焦糖海鹽?
個人不了 陣海鹽味太出
飲鹹味嘅蛋白粉仲衰撚過飲甜

反而隻冬瓜檸檬雖然都係怪味
但可能因為個比例調得比較平均
飲落去個口感幾清新 唔會話太抗拒
似係啲唔會諗住長飲 但每隔幾日就會想嚟一包嗰type
買得過:
All-in
Mars
Allmax
On

諗下先:
gogonuts

垃圾, 永久blacklist:
myproteins
dymatize
甜度: (最甜<最淡, 以沖350ml為標準)
gogonuts<Mars<All-in<Allmax<On<3721
allmax gold 士多啤梨味大伏勿試
係cheap cheap 士多啤梨軟糖味
都仲好過藥水味嘅
個人建議如果你淨係飲朱古力味就得既話ON同ALLMAX唔洗諗
最抵屌份量最足
其他味有一定程度上風險

不過都係個句 每包proteins份量低過24g=搵水魚買
特別myproteins每次份量得19g都夠膽死拎出黎賣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞