澳洲2024移民改革:Hong Kong Stream 大型移民中伏現場

1001 回覆
450 Like 13 Dislike
咁樓主講Hong Kong Stream做乜?
仲去加拿大?
好多人搞唔掂喎
可能本身2019年前就打算去讀書,2019後就留低
有冇35歲 讀緊普通科嘅人

你而家點cut cost 唔讀定點?
咩呀…..依加係485轉189/190 wo….hk stream就係特別比485轉189/190
英國本土衰極
佢個bno visa起碼講明係歷史+人道責任
加拿大現在個境太差…失業率升緊
又太多移民啲屋租物價狂升…
最多工資啲工都唔夠印仔爭….
真係除非退休或者帶錢黎買到樓…或者有兩件小朋友攞福利頂住…
」如果唔係會訓街
慘係慘架喇
咁係因為你悲觀姐
我睇到既係移民改革為澳洲帶來既好處
呢個真

佢全家去英國仲趕唔趕得切
依個好笑,台灣法定語文係中文,考英文托柒德國都唔會要英文,日本都唔會要考英文咁解
宜家唔係揀咩科既問題wo,唔通一畢業就申請skill咩,點都係485做過渡,如果唔係點留低
冇一定既積蓄畀你去到加拿大就算搵到份工都搞唔撚掂

英國一定好過加拿大
無得唔轉場啦 無485 點逗留
really? 英國唔係聯合國咩?
澳洲佬移民局真係狗閪嚟
鑊撚鑊都係咁
都唔明點解仲有香港人會信佢
畢業前就搵定工
https://www.sbs.com.au/language/chinese/zh-hant/podcast-episode/crackdown-on-migration-agents-home-affair-minister-australias-visa-system-are-exploited/2te3xphii

改革是回應早前由維州警察廳長尼克珊 (Christine Nixon)所領導的一份有關濫用國內移民制度的調查報告,當中發現澳洲的移民系統中正存在「荒誕的濫用行為」,包括有人利用移民系統剝削性工作者、及進行人口販運和有組織的犯罪活動等。

而最近被揭發的嚴重案例,是一名姓名譯音為謝斌君的男性中國公民,涉嫌經營一個販運性工作者的組織團夥。

謝斌君據報在2014年開始持學生簽證抵達澳洲,但事實上,他被揭發從未上課,反而就有多次提交留學生的簽證申請、及居留問題進行上訴的記錄,他最終於上個月被澳洲驅逐出境,但據報這一系例的操作,亦他可以在並沒有實際上課的情況下,在澳洲居留近十年。

歐妮爾更形容,謝斌君及其經營的不法組織,「當販運牛隻一樣、返運女性性工作者。」
攞189/191 前題就係有457/482/485 4年或3年,457已經冇咗,咁一係行485讀書,一係有僱主sponsor 你482,仲有其他選擇攞到189咩?
香港人得咁少 無人care
移民plan一定係南亞佬或者強國玩爛的
唔係話香港好不過其他真係好差…
你係香港..賺錢一般都多過加/英…
現在樓價又跌左..通脹又比其他地方低…

講真你留港..唔喜歡咪唔睇新聞…七台聯播你咪睇YouTube上網劇…香港咁方便實找到你既生活方式…

自由你都要有錢先…無錢打兩份工咪仲衰過係香港
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞