澳洲2024移民改革:Hong Kong Stream 大型移民中伏現場

1001 回覆
450 Like 13 Dislike
好多人35-50歲,本來帶埋老婆仔女過去澳洲讀書諗住移民,點知而家中晒大伏,無啦啦超過年紀上限,行唔到hong kong stream 讀完書就要走

【移民澳洲】政府宣佈新技術簽證並提高留學申請門檻
聯邦政府宣佈學生簽證及技術移民簽證的最新改革,以期降低整體移民數量,並修復「千瘡百孔」的移民制度。
聯邦政府正試圖將歷史新高的移民數目拉下來,並對國際留學生和剝削勞工的僱主進行更嚴格的審查。

申請年齡由50歲,降至35歲
英文要求有IELTS 6.0升到6.5
限制畢業簽 485 持有人轉回學簽 500

中伏現場

第一步已經衰咗,移民澳洲係修羅難度……
澳洲唔係不嬲都有隨時改policy嘅風險咩
真.怒推
通常改都係由入口嗰到改,點會上到高速畀晒油先至叫人走
拿拿林轉場去加拿大/英國
唔係你估澳州會理你呢個非公民咩
其實依家都未話改動係即時生效嘅
下年中生效,今年讀緊Year 2未grad,咪又係死路一條
其實好大部分都係因為南亞中東佬
老婆讀完老公讀,讀親都係d低技術course永續移民法
聽聞維尼細佬住嗰度
澳州遲早被支那併吞
做得好
當港燦狗咁撚
咪再比咁多人黎澳洲
個堆拍拍蘿柚就走得 咩都無
難為香港個堆分分數樓賣左 仔女學又退埋
而家kick住係中間唔上唔落
唔係好明有咩人會受響
35歲樓上嘅人?
我有個朋友今年初先勁開心同我講,老婆40幾歲都成功拎到學生簽證,即刻落地買樓買車,送埋小朋友返學準備移民……
澳洲政策一向都係玩輪盤好易讀到一半奶野
照計應該係新制實施起計呀,會back day番咁古怪?!
咪轉場
英國加拿大
好少事姐
轉場啦,自由嘅代價,幾十萬算咩嘢
又係收夠籌就割
佢技術上唔算back day,因為政府根本唔當學生簽證係移民路徑一種,但其實hong kong stream 偏偏好多時就係由學生簽證開始
碩士學費、賣車賣樓(仲有海外買賣稅),閒閒地都跌一兩球
澳洲不嬲都係咁㗎啦不過四五十歲仲去移民你真係有幾貢獻社會經濟
澳洲好伏唔驚歧視咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞