澳洲2024移民改革:Hong Kong Stream 大型移民中伏現場

1001 回覆
450 Like 13 Dislike
可能半年後轉30
其實係,佢一開始個條件太鬆,對其他國家既人已經好唔公平,仲要近2年批咁多pr,收緊基本上係必然,唔熟澳洲政策既人好易中伏
好想笑你班傻鳩
可以開po寸返轉頭

英加真係香港人移民首選
我表哥就係咁
開間街方茶記跑數, 下年去得澳洲
衰d 講句, 太多人拎完pr 係拎澳洲福利唔做野

但做生意既就少左半風險先
成班五毛係咪諗多左?

雖然Hong Kong Stream係屬於Skilled Independent visa (subclass 189)
但Hong kong Stream同Skilled Independent visa係分開唔同要求,
Skilled Independent visa係有年紀要求, 要求申請時要低於45歲,
即係入籍時50歲. 但Hong Kong Stream根本無年齡要求,
唔知連Skilled Independent visa既『Point Test』,
Hong Kong Stream都唔需要.

只要上澳洲官網, 一對比兩者分別就知.

https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/getting-a-visa/visa-listing/skilled-independent-189/points-tested
https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/getting-a-visa/visa-listing/skilled-independent-189/hong-kong

仲有, 人地政府係講得好明顯, 因為有人想鑽漏洞,
例如疫情期間不在澳洲依然想申請入籍,
僱主利用移民請低技術人員, 導致本地工人受損.
呢次修訂係想塞漏洞, 唔係要搞Hong Kong Stream.
人地官網有晒PDF講到明.

奉勸各位五毛, 飛機少打, 否則唔止眼矇, 仲會腦殘.
澳洲國力其實係好勁

呀拉屈巴

好多人唔識係到9 up
可唔可以開新po
啲樓夠貴啦
租又貴
真係太撚多人
師兄你講189係啱
但好多人本身諗住讀書pathway
宜家落閘 連留喺澳洲嘅機會都無
澳洲一直都係咁。
根本485就唔係俾35+。
你真係以為咁易咩?!讀個書就移民。啲agent真係多謝你。
“搵多兩年錢先移啦”
2025到時第一批攞埋入藉令埋BC ,九成返返香港搵錢 仲有一班人諗住搵多幾年錢 先過
2025年香港由治及興咗未
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞