有無巴打有玩開銀器?(26)早買早享受,遲買好撚貴

786 回覆
1 Like 5 Dislike
不用一 set 買,我自己加條頸鏈單帶
我冇用吊嘴
單帶粗獷d
Loneones粒竜鈴好撚正
想入手CH 大碼聖劍,有冇巴打知點分真假?或者有冇相可以比小弟做下功課
係日本買完二手CH戒 想知點樣check真定假
想問下邊啲地方買的
係日本邊間舖入手?
買完先check!?
未買,想睇下巴打有冇參考圖先
CH咁難分 有啲款我玩咗10年都未必分到 都係嗰句啦買二手自己衡量返風險
戒指925前面無.係唔係假野
我見唔係隻隻都有'似睇款mark
隻forever ring撞凹左
有冇得拎返去整
銀器個面如果花咗點處理,好似霧化咗咁,有啲細痕咁
唔理佢
而定冇左百川邊到有高質綁繩?有fd想入坑但我從來冇綁過
有冇巴打近排喺CH專門店買過嘢?
近排喺日本同台灣嘅專門店買嘅銀器都比較shiny,氧化處理做得輕手好多,如果唔係喺專門店買都覺得似係買咗假貨
香港買都係咁
全新係閃d
銀會逐漸氧化,係物理特性,但我開始買CH到而家都十年八載,感覺以前嘅貨品全新狀態同近排嘅都幾唔同。

近排CH生產唔切,好多items都無得訂,有啲basic嘢都係旅行其間先買到。疫情期間,好多basic嘢香港專門店都有,開返關,百無。
疫情期間會sd wtsapp黎話返左貨添

不過我第一個十字架係4-5年前買
都已經係新淨果隻閃 之後再抹都抹唔返果種閃

另外有條fancy link 去旅行d汗漬 整到黑晒
抹都抹唔甩
試過有隻CH耳釘,戴咗去溫泉酒店住咗晚,黑鳩哂。酒店提供洗銀服務,浸一浸,閃到癲。其實我唔鍾意CH處於傳統好閃嘅狀態,不過耳釘唔夠舊化都唔會太肉酸,加上一晚之後真係黑哂(絕無誇張),所以照洗銀。
早幾星期行過半島,任何類別嘅銀飾基本上十件都無,分分鐘五件都無。當時真係將眼鏡分開哂咁展示去take up display area
我嘅著眼點唔係有無平咗,反而會貴少少,但唔多。不過唔洗無了期等,而且幾年間加價都加得明顯,所以早買早享受,我個人唔會覺得蝕咗。

情況多少似啲女人追Chanel / Hermes咁。

之前同sales了解過點區分邊啲款可以訂,邊啲唔可以,其實同坊間某個說法話平嘅唔訂得,貴嘅先可以無直接關係。例如手鏈有分長短/節數,含自訂元素多數可以訂。反而多人要嘅無分size嘅款式,不論平貴多數都無得訂,尤其是熱門款。理由係工場產能唔大,大熱款接訂單,根本無空間造其他款。所以熱門款賣現貨,客人好彩遇到先買到,預唔到就唔知等到何年何日。但代購咁多,內部又唔知有無黑箱作業,等運到不如喺外國遇到,即使貴少少都買。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞