《MF Ghost 燃油車鬥魂》 討論區(2):藤原拓海弟子:片桐夏向登上神級15人!!(頭文字D 後作)

397 回覆
10 Like 0 Dislike
戰力平衡
488 pista都冇
呢個係日本local Street racing,與全球racing最頂尖之一的大英祖國仲有德意志級數的差距

最少重野秀一都肯忠實重現,承認日本local飛車混混不如世界頂尖的實力,唔似高橋陽一之流成日攞創作作品意淫日本有幾勁幾勁,但現實世界中日本足球連世界盃8強都未入到
重野秀一未做夠功課

亦可以話追求性能但特別版真係太貴,呢堆local混混玩唔起呢堆高級貨。

冇特別版超跑點都可以吹一個合理理由(太貴玩唔起,import control關係廠商同日本政府唔放行等等)。
Project D比我既感覺係你拎隊職業隊同人鬥車恰人
末次徹搵條新胎都要問女朋友借錢你就又van仔又成車胎又無限金錢改裝

得東堂會同響尾蛇後勤上同你夠抽

冇左初期扮豬食老虎果種爽快
呢套D設定幾怪.
好似大部份對手都係靠直路爆過對手.
變相純粹講求架車機能多於技術.

remarks:
呢套真係一到文戲就skip.只睇鬥車部份.
飛文飛女應該得10分鐘有野睇
Btw 想問其實灣岸係唔係仲好睇,見故事簡介係Fairlady Z 對波子911,都係日本車都歐洲車
但其實正正就係想表達賽車係好燒錢
灣岸去到十幾期就斷咗無中文
我覺得灣岸midnight啲人仲樣衰過頭D
我都覺得灣岸唔係好似頭D咁講車既漫畫
全副身家買R32,鬥鬥下意識到家庭係最重要就退出

又有人為左鬥車搞到車房冇生意,生果舖都唔理

成件事好寫實
咁首都高同山路係完全兩回事來的.

其實涼介的"公路最速理論"係有限制: 只限上下波彎道多的公路. 如果係鬥首都高果類幾乎全直線的高速公路, 就一定係馬力主導.
山本大叔係注重安全的改車, 唔贊成為佐一味追求快, 攞車同駕駛者的壽命去搏, 唔值得.
有, 但唔多, 唔係主體. 主體都係高速公路追求極限速度.
Z都唔知魔改到乜嘢怪物程度

連車架都係重新焊過哂, 可以話係成架車只有外型上維持Z30的款, 實際上已經變成一架超跑.
另外Z都係好難渣的, 個個車主都炒車死, 最後只有男主角朝倉明雄能夠完全駕馭呢台怪物.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞