《MF Ghost 燃油車鬥魂》 討論區(2):藤原拓海弟子:片桐夏向登上神級15人!!(頭文字D 後作)

398 回覆
10 Like 0 Dislike
同感

已經唔記得邊場battle出

最正係3rd op,1ed

dog fight都正,跟住第一季d插曲又係正,咩space boy ,speedy boy,running in the90等等
deja vu係打秋山86最後播
下集No.4條友係咪好勁?

佢有個自容奸笑
本身有打開街機+睇動畫都好少聽
但反而比啲meme搞到都有呢首歌
Second stage計,對京一有2首歌同埋清次有1首我都成日聽

不過全部唔記得曬d名但playlist播到會回帶

Deja vu 直接飛走
之前每晚睇完一集mfghost之後都睇幾集頭D 都係頭D好睇啲
鬥車啲3D mfghost吓吓都遠距離fing埋去 奇奇怪怪咁
頭D我覺得淨係輸畫質 鏡頭角度同節奏都好好多
例如有時會喺前轆隔離望住前車車尾 或者一齊落逼力車頭dup落去
再加埋eurobeat入嗰吓真係冇得輸
https://youtu.be/O_p4FsYvGk4?si=cmsaTy2c-QmLXSvz&t=698
https://youtu.be/bfvBwW695-Q?si=0AZ2hGw9uZ19J3hM&t=412
第一季依兩段啲bgm都入得好正
以前啲 分鏡 BGM 真係無撚敵
放錯哂重點
點樣爬頭先係重點,其他車群根本唔洗要咁多

同埋舊作播BGM靜靜地播歌+分鏡+車聲就夠J
而家配角/旁述把賴係緊張嘅聲影響哂投入

又要寫係續作但又收收埋埋舊人
用啟介/史浩角度去講車效果都唔同哂啦

而家打完第一場都冇咩深刻講得出嘅爬頭位
有集連過幾個人,但完全冇嘅感覺
Stay, forever my game is good to play
Incredible story if you
Stay, I need you today
My heart is on fire, please don't leave this way
Stay, whenever you want to feel the same
Forever I need you if you
Stay, my heart is okay
Together we'll spend our life forever mor
Forever Young又係個個都話正,但我唔係好聽
琴日冇新一集?
https://youtu.be/LRhL7AYPyD4?si=LHsHVyndU4iDUoqu&t=787

最鍾意爬頭連續分鏡
睇住佢 break 尾燈 轉波 油門 BGM

MF ghost都有地方似嘅
以前鬥車中途 畫面會去返涼介
然後佢又賣關子 又講埋哂啲眾人皆醉佢最醒嘅對白
依家輪到啟介做呢個角色
頭 D 超鐘意涼介
所有野都係佢計算之中
下集有new NSX
不過hybrid 都上得點解冇人揸Holy Trinity
同埋講起, 一架mclaren 或者aston martin 都冇
真係好唔尊重英國車
話勁唔勁話廢唔廢
86第二戰唔改引擎都算
淨係改suspension, brake同條蕉邊到夠
起碼都要拆後座減重, 同埋加row cage 強化車身
GT86個車架出名淋, 飄起上黎手感唔好, 長期仲有可能變形
唔改引擎都可以tune下電腦掛
新nsx 是極限組

GR86/BRZ是運動組

我睇完你呢段我諗起前後彈弓14k同埋mines電腦仔
原作後期有馬丁
入面部nsx係拆哂電池摩打,變咗純油車+rwd

top15都叫有架蓮花
最多係德國車,有8個車手用德國牌子
計埋之後日本5個,意大利2個,英國2個,法國1個

要講嘅反而係冇俾面美國車
mustang chevrolet 呢D算出名美國車一部都冇
話說其實可唔可以拎部GT3落去跑
意大利唔係3架咩
牛馬+愛快

美國車廢到唔值得尊重
Lexus Acura當係美國車
班友咁廢,揸美國車實炒
性能追到既係咪得Ford GT 2017
CORVETTE Z06
少留意美國車, sor
corvette 比我既印象淨係得難揸,唔識轉灣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞