《MF Ghost 燃油車鬥魂》 討論區(2):藤原拓海弟子:片桐夏向登上神級15人!!(頭文字D 後作)

396 回覆
10 Like 0 Dislike
暫時排名:

1. 米哈伊爾・貝肯鮑爾(Porsche 718 Cayman) [12]
2. 石神風神 (Porsche 911 Carrera GT3 [1]
3. 相葉瞬(Nissan GTR R35 Nismo) [9]
4. 坂本雄大(Audi R8 V10 Plus) [5]
5. 赤羽海人 (Ferrari 488 GTB) [2]
6. 大谷洋介 (Mercedes-Benz AMG GT-S) [7]
7. 柳田拓也 (BMW M6 DTM) [6]
8. 大石代吾 (Lamborghini Huracán LP610-4) [3]
9. 傑克遜・泰勒 Jackson Taylor (Porsche 911 GTS) [8]
10. E・漢尼寧 E Hanilin (Lexus LC 500) [10]
11. 八潮翔 (Lotus Exige) [16]
12. 北原望 (Alfa Romeo 4C) [18]
13. 片桐夏向 (Toyota GT-86) [86]
14. 前園和宏 (Honda Civic Type-R FK8) [13]
15.

第七集Eurobeat /BGM:
Anyway, Anymore - Cherry
https://youtu.be/5ZJAwwAJJtQ

The Spirit of the Night - Deemo
https://youtu.be/UP-m0VKDQEs

Cast / 登場人物/登場車輛

啱啱睇完新一集
睇完好似無睇咁

咁現實公路就係有直路有彎路
mfg就係要大家拎番個平衡
利申 9up
無人機轉彎應該唔洗點減速🤔
最尾睇86飄一隻灣就完咗一集
見大家上個po討論得咁熱烈,我都講下我睇法
理論上路況越差,drift既效用就越好,去到泥地雪地咁極端就drift>grip
但係小田原再差都係柏油路,絕大部分車應該都係grip>drift
第二,drift會快過grip既其中兩個可能就係架車加速慢/灣中grip唔多 86係中曬既

但又咁講,86再快都係86,直路同上山應該係車尾燈都望唔到前車,如果上山都仲勉強跟到lotus exige /Alfa 4c只有一個可能,就係手車廢
只可以咁解釋

上面有巴打提到無人機固定180km/h其實係一個幾好既參考
drone 由頭到尾都跟到所有人,即係佢地最快條友平均速度都唔過180
夏向同其他人既技術落差應該比我地想像中大
拉上補下所以夏向先唔輸幾多
如果15個都係夏向,86真係十條街都唔夠輸

最後想講,GT86個車架唔加防滾籠飄移,頂唔頂得住架?咁高速飄移長期唔會車架變型?聽講GT86車身剛性都係唔好,GR86先真係追到高速需求
第三話 - 蒲鉾直線道路入面有提過有一段大直路係無人機跟唔到,要夠靠五個cam 去睇直播
而夏向都係呢到輸返之前啲秒數

lotus跑左一個圈都冇壞
拓海和啟介有冇出場?
堆圖咪有啟介
拓海無出過,只有口述提及
lm
拓海淨係出過一下背影

另外照動畫嘅話, 啟介換咗新FD (尾燈變咗圓形)
套嘢真係垃撚圾,頭d 好睇在keep 到每場車2集完,同埋好多彎位嘅攻防戰睇,依套mf 每集超一兩次車就完,一場賽事拖到依家第7集都未完,仲要全部車嘅動畫都係大直路咁無飄移睇,一味靠旁述係咁幫主角打飛機話佢好勁好勁,我完全無一個位睇得出佢有咩勁
節奏太慢。
P 波公路最速傳說
《MF Ghost 燃油車鬥魂》 討論區(1):頭文字D 後作,動畫1 Oct 登場!
https://lih.kg/ALNdKqX
#974 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
呢套個主角好似完美得太過份
靚仔 勁 謙虛 性格好 有錢
完全冇feel
成套野就係好似吹奏佢有幾勁咁
會唔會用一季去講一場正賽賽事
咁人哋個profile真係咁完美嘛.

有巴打提過, 現實有部分F1賽車手都係咁上下的profile, 一般人根本想像唔到果類人的life.
我知係有
F1嗰啲的確係
但作為一套動漫就好似差啲咁
你話成套都寫實又唔係
至少我冇聽過有f1車手會去cafe翻part time
頭d講既係年青人既成長同挑戰
搵到自己夢想既故事
但呢套就
Um…未知係講咩
尋親故事?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞