【Disney+】洛基 第二季 劇透討論區 (4)

466 回覆
14 Like 2 Dislike
康成功插到個機器返黎之後講左句pumpkin 係點解
純粹係果個年代d助語詞

我理解係
有Loki 1結局,開始有唔同時間線出現
Mcu 既電影世界先開始有平行宇宙多元宇宙既出現
電影上映時間線上都係Loki 1之後先到gg俠3同奇異博士2
如果你無睇Loki 1,你咪當mcu不嬲都有多元宇宙存在囉
唔影響你睇電影時既理解
但你話係咪幫佢哋執屎,我覺得某程度上係幫小肥執屎先啱
咪同gg俠3啲人話由鳩班奸角死一樣囉
所以人哋係英雄
我同你只係普通人
我哋會計較得失,用最少既代價,最快最方便既方法去做事
而英雄個選擇係犧牲同拯救
我剩係純粹憎啲感情用事感情行先既感性撚
即係小肥 雖然佢好正 但我都係會揀殺佢算 好撚煩
睇唔明第4集(?)跑完樓梯又比自己prune咗
睇返第一集
18xx 年嘅康 儍更更幾攪笑
其實我有啲唔明
HWR根本就唔係想LOKIs破壞神聖時間線
咁點解重要比機會佢哋搞咁多事...
HWR根本都係故事之神
我諗除咗結局那二十分鐘...
成套劇嘅劇本都係佢寫...
話唔埋最尾那二十分鐘都係佢寫...
同埋點解清時間線嘅能力去咗LOOM度...
唔係第一季取尾隻怪咩?
HWR根本就唔係想LOKIs破壞神聖時間線

你自己都答咗,你以為你破壞緊,實際係佢劇本
成個劇本係要搵到個接佢位嘅loki
心服口服咁接
最尾Loki嘅方法就唔似HWR諗到
佢唔係完全聖人,會犧牲自己,所以先會想退休唔再做

同埋點解清時間線嘅能力去咗LOOM度...

隻怪係垃圾處理器
Loom 係炸彈
佢呢個樣傷心得嚟但係又好似好心滿意足
講佢為左慳時間自己用幾十年時間學science個度好好笑
唔係幾十年,係(至少)幾百年
ceuntry=世紀=一百年
我記錯左係decade
但個個位真係好好笑 一返到就識個碌野 搶埋OB飯碗
he who remains呢?
之前係咪講過branch timelime同multiverse係2 樣野黎?
我記得Marvel入面唔係反而話係同一樣野咩??正常諗應該會係兩樣分開既野....最後mobius話616宇宙入面自己搞掂左其中一個Kang既問題,咁佢地mon住果D線應該直頭係唔同宇宙
咁又唔怪得HWR既...佢應該都坐左係果度好耐....始終佢本身都只係一個人類....頂左咁耐已經算好勁...當然佢既手法都係有佢既問題但至少本身真係為左阻止其他kang....
好有i am ironman既首尾呼應feel
幾渴望權力都無可能坐幾億年
但同loki s2 結局係無限之後
loki 用最代表到自己outfit,最代表到自己身份既世界樹完成左自己既journey
我睇完結局覺得loki選擇自己捨身成loom係因為hwr佢嘅設定係大家都係跟個「劇本」行,其實都冇free will. 依家佢咁做,至少都比咗大家一個機會去自由選擇,唔需要只跟住hwr的所謂神聖時間線去行。
但我又唔認為佢會下下去干預太多時間線上嘅事件。否則佢同hwr都冇分別啦。(有少少似flash電影咁,個世界係”meant to be destroyed”就唔應該救。)同埋唔同選擇又會產生唔同分支,所以某程度上就算一個timeline 地球被毀avengers死曬都好,都仲有另一個timeline佢哋係打蠃無事,所以都冇必要出手啦。
新TVA 同舊TVA 個目的都唔同
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞