【Disney+】洛基 第二季 劇透討論區 (4)

466 回覆
14 Like 2 Dislike
Sylvie個立場一直無變,由S1細個俾TVA捉走到佢已經唔明白點解自己有咩做錯,到S1結局知道有HWR嘅存在同埋所謂嘅sacred timeline,所有嘅一切都係源自HWR嘅劇本,只要唔跟佢劇本就要被prune,所以佢痛恨HWR同TVA(加害者)。

到S2嘅Sylvie佢都係表達佢痛恨TVA嘅一切,第3集佢唔忍心殺死Victor Timely因為佢殺Victor就等於做緊TVA一樣嘅野。

到第6集 HWR拋咗2個option俾Loki:
- 殺Sylvie, keep sacred timeline
- 拆temporal loom, 引發multiverse war

Loki先問咗Mobius, 得到嘅答案係「Gotta keep the big picture in mind」, 但你唔會因為保到sacred timeline嘅生命而得到comfort,你只會背負prune咗其他所有branched timeline嘅burden。

之後Loki再問Sylvie, 得到嘅答案係「Who are you to decide we can’t die fighting」, 靈魂拷問咗Loki其實係無資格去決定branched timeline嘅生命,如果Loki為咗保sacred timeline而殺Sylvie就同HWR無分別,Sylvie寧願引發multiverse war去嘗試打Kane。

我覺得Sylvie 個角色係有必要咁煩佢係S2每一次同Loki嘅對話都係點醒緊對方做正確嘅事
何謂正確?
清除哂啲變體時間線
繼續保持住神聖時間線穩定都可以係正確
Diu好撚中,英雄同普通人嘅分別…
我唔係想嘈交 但我認為我無資格去做prune人個動作
我都唔係想嘈 純粹傾計姐
我明無資格去做prune人個動作
不過可能我做人性格問題 我覺得我係無資格 不過我可以咁做 所以我做
無對與錯嘅
講到尾就係live with the consequence
Loki最後咁揀係好heroic
但無人擔保係最佳選擇

個故仔寫落去,都可以話timeline無限branch,超越咗loki承受能力,再加上果種孤獨感搞到佢崩潰埋
即係長門有希
算唔算抽起左Tom Hiddleston 版既 Loki ?
劇 - 無seaon 3
戲 - 就算 multiverse war 都係得番片頭片尾同回憶位
同意, 只要你接受到個consequence就得, Loki就係2個option都揀唔落手, 回應返佢第4集佢只係想佢嘅朋友返嚟, 所以先會寧願犧牲自己
當洛基掌握哂所有時間線若干世紀後,話唔定會有新能力,可以派分身去不同時間線探老友
2 唔係有Loki同寶石
真係睇都廢事
Loki 喺呢套先彈起
展示佢鬼馬狡猾嗰面
1 太內斂唔襯佢
AVG 1 好扁平,show唔到佢奸詐
但mcu大佬話想寫番佢入mcu同埋會想有第3季
但Tom 仲肯唔肯拍呀?
你知演員最怕比人定型得一個角色
唔係肯唔肯,而係似Avengers Prime,連訪問都冇否認Iron Man傳聞
其實都唔算煩啦
之後Loki再問Sylvie, 得到嘅答案係「Who are you to decide we can’t die fighting」, 靈魂拷問咗Loki其實係無資格去決定branched timeline嘅生命,如果Loki為咗保sacred timeline而殺Sylvie就同HWR無分別,Sylvie寧願引發multiverse war去嘗試打Kane。

呢度其實我唔係好明, 個問題唔係已經去到temporal loom爆左所有branched timeline會無晒變晒意粉嗎, 已經唔再係只係引發multiverse war, 咁樣既話, 仲可以 "die fighting" D乜野呢? 佢地仲有能力可以fight到令到D branched timeline唔變意粉嗎?
爆loom係變意粉,宜家個option係拆loom,拆loom就multiverse war
突然間醒起
What if個定位算係其他時間線定只係如果
不過可能啲編劇都無諗咁多
同埋有一個好好嘅對比係S1第一集Loki講到除咗統治者之外其他人都唔需要自由意志,meant to be ruled
佢覺得自己喺地球做嘅嘢同TVA冇分別,都係一個統治者

經歷兩季嘅轉變之後,佢明白自由意志的重要性
Sylvie 問佢係咪想做一個拎走其他人自由意志的神
而Loki係選擇犧牲自己去成就其他人嘅自由意志

其實只要釋放自由意志,亦都搞得掂multiverses war (即係Kang dynasty 劇情),理論上就可以放返佢出嚟㗎啦
Guardians of the Multiverse
最尾點解個女長官去咗void ?
Sylvie Prune左佢
佢內心獨白:屌..估唔到搞咁撚多嘢最後我會願意為左佢地同世人自己一個匿埋做寬頻佬
tom係咪有睇s;g
我睇完你留言突然想起:

佢應該係去咗void, 而紫色光應該係嗰隻怪獸?但見佢眼神又唔係好驚咁,我都想過會唔會隻怪獸本身認識佢?因為miss minutes講過佢同hwr好多千億萬年前其實係一齊合作,只係佢被hwr消除咗記憶。因此可能怪獸認得佢都唔定。所以唔食佢?(之前都奇怪佢好似唔驚咁嘅樣)
https://youtu.be/5Azb3qxtrXU

Loki 同 HWR 講 I will change the equation
呼應返第一季老Loki嘅獨白,都係神來之筆

Thought about the universe and my place in it, and it occurred to me that everywhere I went, only pain followed.

So I removed myself from the equation, landed on a remote planet and stayed there in isolation, in solitude for a long, long time.

Because we, my friends, have but one part to play, the God of Outcasts. Nothing more.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞