【Disney+】洛基 第二季 劇透討論區 (4)

466 回覆
14 Like 2 Dislike
網上都幾多藍色窗簾
又話啲金繼代表世界嘅悲傷又剩
聽下算
個觀感就係好似您咁講,句嘢其實係講緊timely,但最後一次畫面咁剪接,係明示緊比觀眾聽,loki即將成為HWR,可以話咁剪係一種演繹手法
都係你夠知音
MARVEL啲選角真係好匹配
IM>RDJ
CA>CE
THOR>CH
你搵其他人做呢3個角色都覺得唔似
AVG幾個元老都係~
其實DS>BC做得好入型入格
但brie larson做cm真係唔掂
如果係wonder woman做cm嘅話人氣可能拍得上三巨頭
請重睇endgame同loki s1e1
都唔係幾明hwr 洗咩揾人殺自己去說服loki
還掂自己唔處理timeline 個loom 就爆炸loop過
本身已經退到休
我認為結局都係hwr安排出嚟
等你經歷1次宇宙大戰 真正信服佢個說法
第一季最尾個集hwr咪講咗佢已經厭倦呢個生活
佢想loki同sylvie頂佢個位
另外,爆炸loop過佢好似仲係度未退到休住
想人接手唔洗自己死㗎姐
講完話我太悶啦 唔想再自己prune timeline啦
然後就傳送走 第2季嘅劇情理論上可以照發生

佢同loki 都所謂live beyond time嘛
咁其實佢本身都有無限時間 或者叫冇時間去量度佢做嘅野 想退休咪退 真係出左事又有fail safe loom
呢啲電影語言好常見
MARVEL算用得少...
可能LOKI嘅層次突然由爽片提昇咗?
喺LOKI入面都用過幾次
早少少就係佢同完HWR講完~就SLIP去同MOBIUS講嘢
一開波MOBIUS就問"what are you gonna do?"
LOKI "Finish what I've started."
"Which is?"
"Claim my throne"
"You want to be king?"
"I dont want to be. I was born to be."
"I know, but king of what, exactly?"
呢度已開始轉入結尾~等LOKI釐清自己What kind of god he wanna be.
1. 佢本身作為科學家應該唔會100%相信一個發明可以永續唔使MAINTAIN~點都要有人望住~所以佢先PAVE THE WAY等LOKI學晒啲原理~
2. 燒肥人設上就唔可能唔殺HWR~呢套嘢做得好好嘅一點係人設帶住劇情走~唔係硬砌~
3. 要有人去決定PROPER TIMELINE~跟住先ORDER TVA去PRUNE人~但成個故事得HWR知道~得佢可以決定~跟住就到LOKIs

我唯一好奇嘅係~如果一個唔好彩2個LOKI都想殺HWR...佢會點
仲有renslayer同miss minutes
因為佢真係有道理
而且套道理(神聖時間軸)已經run左好耐好耐
hwr都睇死loki一定會返黎救佢繼續幫佢run(唔係就宇宙大爆炸攬炒)
所以loki諗到呢一步又落手做呢一步係真係偉大
佢唔係無得揀,但佢揀左咁做

btw hwr都唔係咩大奸大惡嘅人
覺得antman3真係搞爛哂Kang個形象
勁到要俾其他Kang杯葛合謀做低嘅Kang兩三下就收皮
最尾仲要輸拳頭交
Sacred Timeline
Branched Timeline
Multiverse
三者之間嘅關係
搵到兩個唔同解釋

https://youtu.be/WoitNT4uECU?t=920
呢個認為成個 Sacred Timeline = 616時間線 = 獨立宇宙 = 宇宙616
而 Branched Timeines 唔係獨立宇宙
好比 What If Dr Strange 嗰集,古一將 Strange 兩個決定分開成兩條時間線
Loki 係守護緊 616 宇宙
HWR 當初係隔離 616 宇宙,唔比其他宇宙嘅 Kang 發現

https://www.tumblr.com/rekaspbrak/661582984296775680/adorablelokie-how-does-the-sacred-timeline-and

但係呢個 blogger 就認為
Sacred Timeline = 多個宇宙組合並按照 HWR 寫嘅劇本運行
Branched Timelines = 每個宇宙都可以有自己嘅分支
Variants 會有唔同外貌,係因為佢哋來自嘅宇宙都係獨立
其實我覺得呢一點上
如果真係DRILL INTO DETAILS...
實有BUG...
點都唔會講得通...
其他其他康驚佢放逐佢都係征服者康自己講出嚟姐分分鐘事實係康議會睇佢唔順眼先踢佢落量子領域,從來冇當佢1回事
中間以為小分女會話佢知佢係康變體
1 假設唔maintain 就終有1日失效 但hwr本身就認為個loom 就係個保險設施 好有信心可以loop 無限次
2 sylvie 想殺hwr 唔等於 hwr 想死㗎喎
佢要prove自己嘅理論係真 佢可以直接停止prune timeline(即係唔再理tva) 俾loki睇會發生咩事
但佢選擇被殺 我就唔明點解要咁做
3 就算hwr死左之後都仲係有班tva hunter 去自動波做野 已經setup好哂 可以run得順 prune timeline嘅動作
唔覺意又睇多一次EP6

除左LOKI,
其實SYLVIE嘅間唔中一次對LOKI嘅靈魂拷問,
寫得幾到位,
重有MOBIUS, 又係演得好正,
最後一幕講讓時間流逝,
講單一句話加表情, 真好反映到TVA MOBIUS個種心態,

套野真係堅正
其實照而家走勢
MARVEL隨時改成
其他KANG見HWR死咗
跟住先出來~
而唔關征服者事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞