【Disney+】洛基 第二季 劇透討論區 (4)

466 回覆
14 Like 2 Dislike
底線係阻止變體KANG引發MULTIVERSAL WAR
係LOKI同新TVA嘅底線
幻幻VICTOR未變KANG更未變HWR
所以呢度重有自由~
但自由嘅底線係佢唔可以變KANG
佢冇成為KANG嘅自由
亦沒人有呢個自由
我意思係咁
科學家版嘅 Victor Timely 係人為製造出來嘅 Variant
正常發展嘅 Victor Timely 點樣成為 Kang / HWR 都係未知
呢樣留白緊
Loki 1 一開始已經有好多Loki variant
呢班variant 會令到Kang 出現

但唔代表無其他唔導致Kang出現嘅mutireality 出現
Darkhold 出現已經話有multiverse 嘅出現

TVA 神聖時間線應該只係無Kang出時 唔係無multiverse
神聖時間線條loop都唔係一條幼奶 係一條粗圈
點解HWR可以stable到哂咁多條timeline?
Temporal Loom
關繼威 真係好正
冇神聖時間性嘅概念,因為對於god Loki嚟講每一條都咁重要
其實HWR無stable晒咁多條timeline,佢只係將sacred timeline以外既所有其他timeline都消滅晒
1. TVA去prune branched timeline
2. TVA失效既話,temporal loom就會炸晒sacred timeline以外既所有野,然後重新build up新既TVA
洛基 第二季或已是康的告一段落
傳聞marvel將用永恆之戰代替康之皇朝
avengers康之皇朝將會無聲地取消
kang完全無大佬feel
希望JM係清白,好鐘意佢D演技,6(+N)個Kang,個個都做到唔同既演繹
we are gods
官方ig復活返
呢個我都同意。某程度上loki係俾大家free will. 但呢個「大家」又唔包括victor/kang. 其實算唔算好似minority report咁人哋未犯罪就已經定罪,定係其實就算係kang都有得選擇?可能佢知道如果打multiversal war會令成個宇宙毀滅可能會唔打都唔定(不過唔打就無戲)諗到呢度都有少少頭暈,就係其實冇絕對嘅free will, 所有野都係有一定程度嘅控制/劇本。
其實我覺得victor 係做得幾好, 我自己寧願睇kang多過eternals
睇B-15同Mobius既對話,未有Kang Variant發現到TVA,而616區域既Kang本身想搞事,但比616既人搞掂左,所以唔使出手
所以應該係Kang Variant無發現到TVA同無搞事,佢地就唔會主動出手
所以其實都係有「控制」唔係完全嘅free will, 只係多少嘅問題。萬一發現kang 的variant咁tva一樣要出手。(都係要死人?)
講開TVA,之前OB有講過佢地有野可以限制魔法嘅使用,咁Loki某程度上都係用魔法,但係Kang可能有技術去限制/減弱loki能力?

其實真心希望可以拍S3. 唔想咁快完…不過同時又覺得呢個結局都收得好靚,如果再拍落去一陣整衰個朵就唔好…
世界之樹—洛基
睇完今季對Sylvie小反感
話就話為大家自由意志,但其實最尾都係為自己
最後Loki 係咁時間滑行左勁耐,都搵唔到方法
番去同佢講既時候,條友仲可以情緒勒索
型到~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞