Adguard/NextDNS/Control D 廣告攔截攻略 (11)

647 回覆
18 Like 2 Dislike
file:///Users/ryanwong/Library/Application%20Support/CleanShot/media/media_2MMUvLRMvR/CleanShot%202023-11-27%20at%2011.51.59@2x.png
Vou Tv 已經onlist!!!!
controld 做野勁快手

唯一要注意係用公家wifi而唔用vpn加密依然有資料流出的風險
最容易中招係hotel wifi
除非外地做嘢要backup嘢上server, 一般都唔會用公家WiFi, 搏唔過
已經試緊Control d, 暫時感覺良好!
ControlD都有得揀用3rd party list
allow list可以去custom rules 度加
用緊adguard,諗緊轉唔轉nextdns/controld
係,我後尾都發現有,但list就係佢default 嗰啲3rd party, 冇得好似adguard咁自己入
我最初轉嘅原因係因為以為佢同private dns, 或者用profile 唔同,唔係vpn檔形式,以為唔會好似adguard咁撞走個vpn, 但原來撞唔走都唔可以同時用,一用vpn,啲廣告彈返哂出黎, 而家唯有將就試control d redirect功能,叫做用到部分vpn 功能又唔會有廣告,希望ok啦
如果用VPN係為咗私隱安全,但又唔明背後既原理,我建議最好唔用,以免做咗送頭嘢仲以為自已好安全.

VPN响私隱安全方面最有用係靠隱藏真實IP去隱藏身份,但如果係响主機長開VPN而唔係用太空機開VPN ,主機入面其它用實名登記既app或服務一樣有機會洩露身份,對方只要掌握足夠數據就可以推斷.
有道理,vpn都唔係無敵,送頭嘢就唔好做喇
fp 比較低的nextdns list

Fanboy's Annoyance List
Perflyst's Smart-TV Blocklist
AdGuard Russian filter
RU AdList
OISD

OISD已經係誤殺最低的綜合類
Fanboy's Annoyance 針對滋擾行為
Smart-TV Blocklist Block smart-TV的無聊行為
果兩條ru list係因為ru 係流氓始祖

中國list就最好唔好落,易中fp,有機會用唔到購物app
nextdns security頁原則上建議全開

但Block Newly Registered Domains (NRDs) 開左有機會上唔到某些website

大家開左先, 試下用白名單方式放行能否接受..真係太影響就關吧
Block Top-Level Domains (TLDs) 起碼封xyz
通常假website都係redirect去xyz

真係封錯正常野再人手放
nextdns setting頁,有兩個選項要關

Enable Block Page ,開左會顯示 block page,要運作得好要安NextDNS Root CA,但如果NextDNS出事就會有嚴重安全問題
唔開其實不影響功能性

Anonymized EDNS Client Subnet 介紹話開完快左, 但實測過n次都係開完勁慢
an機chrome 用咩adblock 最好
Google
ad speedup
佢係有d 預設俾你嘅custom subscribe list 可以用. Allow 同block list 都有得自己加.
自從用緊ADG HOME 就再無開哩個,
買咗LIFE 覺得自己戇鳩,
成日多個假VPN, 我用MINI+5G既話, 舊電完全唔夠長氣
用緊controld 幾正 慳電過以前用其他vpn
諗住玩咒術迴戰可以用control d
點知都係唔得
仲諗緊有冇需要換走Next dns
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞