Adguard/NextDNS/Control D 廣告攔截攻略 (11)

647 回覆
18 Like 2 Dislike
你係router point dns server 去pi-hole / adguardhome / adguard dns / control-d

但你咁樣做,係街用data 就會block 唔到廣告
Adguard pro用唔到fb messenger
應該del邊條link先用得返
知名「FadBlock 友善廣告攔截」被發現暗藏惡意程式,開發者緊急推出另一款新擴充功能
「FadBlock 友善廣告攔截」的開發者 0x48pira 近日在 GitHub 專案上表示,他已經不是 FadBlock 擴充功能的所有者,一個多月前就將這款擴充功能交出去,而且似乎又被轉手了幾次,他發現到當前擴充功能的所有者,偷偷添加了惡意程式碼,因此跟 Google 團隊合作刪除這個惡意版本:

至於這個惡意程式碼會帶來什麼風險?開發者表示,根據他和其他協助者的調查,似乎還沒有任何東西被傳送到伺服器中,不過有一個協助者通知它竊取過 Facebook cookies。

如果你擔心自己的數據已經被竊取,0x48pira 有提供一個最好的做法是,將所有瀏覽器快取刪除,並更改 Facebook 的密碼。

對於想要繼續享有友善廣告攔截體驗的網友,開發者也即時推出另一個新的擴充功能:「FadBlock Origin: Friendly YouTube Adblock」,可以改安裝這一個:

至於 Firefox 版本,0x48pira 則提到並沒有交給別人,因此沒有惡意程式,可以繼續放心使用。關於更多相關討論,可以瀏覽 Reddit 這篇討論串。

你開fb messenger, 跟住睇adguard pro 個log 睇佢邊條係紅色嘅就係block 左.

btw, 你用乜野subscribe list? 無理由block 架喎如果跟頭post 個setting
係router set dns server去 controld or nextdns
但呢種做法只係device許住屋企wifi時有用

android 機要用data時都有用就改Private DNS

https://hk.unbxtech.com/2021/07/howto-enable-private-dns-android.html
係google打dns name verify就知你有無正確設定
例如
nextdns verify

result係https://test.nextdns.io, 按一下
"status": "ok",
"protocol": "TCP",
"profile": "
"client": ",
"srcIP": "
"destIP": "
"anycast": true,
"server": "
"clientName": "unknown"
}
ControlD 本身 redirect 咗 Google bard, 但係呢排用唔到,有冇 Ching 知道要加咩domain
Google bard 改左名做gemini

改返個redirect domain去
gemini.google.com
加埋都係唔得
其實出街都可以VPN返屋企用到
黑五移民火雞,10蚊美金
利伸 買咗2 set family life subscription
有冇用nextdns既師兄用ios最新version既citibank app會show唔到個bank balance? 要熄左先show返
有....唔識搞....等高手幫手
試左要close左 隱私>阻止偽裝的第三方跟蹤器 呢個option就得
Android版得,IOS版唔得
Allow list 就咁加呢個就ok
citibank.com.hk
原來city app更新左唔work,我再試下
捉到了,
whitelist 呢個
我裝咗喺自己電腦

點解我跟足安裝教學,Client List都係得localhost即係本機?
邊忽唔得
電腦on9咪用啦唔啱你
IOS版邊忽得?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞