Adguard/NextDNS/Control D 廣告攔截攻略 (11)

735 回覆
23 Like 3 Dislike
Block咗
想問下有無人Android突然一開adguard就上唔到網?
我今朝都好地地 而家要熄左adguard先上到
我 Android 14
我有個類似情況. 不過哩, 只係某d app 會random lost internet access. 你試下當你上唔到網個陣, 試下開其他app 好似chrome 呀, 其他上網嘅app 睇下係咪全部都上唔到網, 定係話某幾個app 唔得. 我當時試個陣, lihkg app 係其中一個有咁嘅問題.
我今日都試左唔同app都唔得
另外上網見好多人話關dns protection事
不過我熄左或者轉其他dns都係咁
而家唯有用住nextdns先
個問題係一路都有? 定係話你新用adguard 就發現?
我用左adguard好耐 朝早番工搭車果陣都無事 係番到公司過左陣就突然上唔到網
一直都係用自己數據
你用咩An 機?

我個case 係我用pixel. 舊機sony 用adguard 都無事, 不過係pixel 新裝adguard 就有咁嘅久不久斷internet 嘅問題. 我最終係用private adguard dns server 係an 機做blocking..無直接用個app.
我用緊s24+
我屋企人用s23+/s23u暫時未有呢個問題
安app果款有問題

直接打address 落 私有dns
你既意思係disable左個app 跟住係android system setting果到入adguard dns?
我試過有效的做法係完全唔用app
係設定> 私有dns打nextdns server
我用app都會間中連唔到線要重開
KMB 又有
個個apps 啲廣告都block 唔到?
無問題
不過以前用nextdns都好小失靈
反而慢就間中會
想請教下有冇可能可以淨係block臭連登d廣告?

ios16
最簡單就上連登先開BLOCK廣告
高級D 要自己手動去SETUP
唔同 APP 唔同做法
controld 超方便
一齊去信叫佢幫手加個連登service
大家再方便D
control d開咗chatgpt redirect都係連唔到線
想問下係唔係要揀返特定國家先得
試下開openai
近排lihkg 見多左廣告 又係時候update 下
要vpn去邊
其他廣告唔使block?
我柒左
我唔介意睇廣告
係連登d閪廣告肯定冇掂到都彈出黎煩撚到閪咁先想block
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞