Adguard/NextDNS/Control D 廣告攔截攻略 (11)

840 回覆
25 Like 3 Dislike
無問題 比nextdns 好
因為我之前用surfshark長開
佢都有基本block廣告功能
但有時又會斷左線唔知
同埋真係感受到慢左

想用都用唔著
nextdns 做免費仔就得啦
一部機一個email ac
嗰個我有跟晒
純粹我見佢有好多default list
想睇吓大家用緊邊幾張
不過我自己都喺度試緊
我覺得 Hagezi 幾好
我電話用Normal
電腦用Pro
之前試課金速度快D
不過玩玩下Load 空氣
轉左ControlD
睇番DNS 表現原來 NestDNS差過Control D
NextDNS 香港用新加坡server
我都試過好多次係完全load 唔到, 直情連server都連唔到, 要開返 adguard 嚟用
睇完comment
好似control d最好 但新手優惠價錢得5年

新手似乎用adguard /nestnds比較實惠?
雖然有小許缺點
adguard比較食電
nestdns dns比較冇咁好 load空氣
我3個都用過,我覺得新手可以試咗免費仔nextdns 先
我用咗半年都覺得好夠用
我純粹愈嚟愈多device 過咗一個月30萬又廢事開ac
所以先轉control D
我本身想直着用control D
但諗諗下 5年後 太貴 再轉其他apps好似都麻煩

暫時都係用nestdns
用住先啦
其實一個月2部device 30萬都基本夠用
真係唔夠先諗
只係我之後去英國
貪nextdns有埋個redirect 功能可能用得著先轉會
請問有無人試過裝ControlD係mac機?試過跟佢指示裝,去埋個官網做test都題示有,但就見佢無擋到啲廣告同route 去其他國家
我都係裝mac
我嗰時都試過類似情況
好似要quit 咗個browser重開先生效
但redirect 好似的確唔係咁即時
我嗰時用netflix試
都redirect 完等咗一陣重開先見到
唔知係咪咩setting 問題
你用safari定3rd啲bowser?
我safari同brave 都試過
多謝巴打,我今晚再reboot試試
再交流
試咗reboot幾次都唔得明明都係用手機個profile
你係咪自己有轉dns?
如果唔係可能你試下restore晒所有嘢再重裝?
應該無,全新mac機咩都未搞
佢有幾個方法裝
你要唔要試吓另一個方法
自己裝profile
我用裝profile個方法,係network入面見到filter果個方法
試吓remove profile 先
然後再用佢個app裝?
Control D 又有新feature...

佢同Tailscale 做左integration . 對唔熟識嘅人, Tailscale 係類似Zerotier 嘅產品, 可以令到你係街, 都好似部機係屋企咁, 直接係街access 到你屋企嘅電腦/devices. 即係就算係街好, 係酒店好, 你用手機5G 上網, 都可以直接access到你屋企嘅電腦.

Control D同佢嘅integration, 就係Control D 可以幫你filter DNS 同廣告across 你成個Tailscale 嘅network.

https://docs.controld.com/docs/tailscale-integration
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞