Adguard/NextDNS/Control D 廣告攔截攻略 (11)

647 回覆
18 Like 2 Dislike
Set法冇錯,你手機個DNS改咗用NextDNS未?改咗都未得就試下開飛行模式再熄咗佢清一清個DNS cache再試
清完DNS Cache就得咗了
唔該晒巴打
巴打 想知道aastock 自家廣告domain 係乜呀?thx
樓主個post#3 *AdGuard Pro block list* 2023/10/31 member tag入面有
買左control d ,發覺都係nextdns 好用
Ching可以分享下點解而家用controlD為主? Adguard係咪真係好用電?見好多人話係,但我用咗一日未試清楚,想聽你講吓使用感,thanks
其實係從新寫過...上個post 個d 係android v3 黎. 呢個係v4 版.
我其實之前都係用post #1 個個setup for Adguard pro. 我長期adguard pro 用below 1% 電. Control D 個好處唔係用電少左, 係佢無左用vpn 嘅接駁方式, 同自帶vpn 功能. Control D 理論上係用電會少過adguard pro, 因為用IOS 14 打後嘅功能. 不過因為所有運作都唔係部機, 我直頭唔知用幾多電.
補充一下NextDNS嘅玩法. 相信好多人同我之前一樣, 一向只用PC browser extension去block 廣告, 手機冇搞因為以往經驗好多時免費嘢都block唔到in-app廣告, 或者block完仍然pop up空框. 近排換手機醒起呢個post又再試, 發覺近年無論iOS或Android app都已經好ad-block friendly, block完效果相當唔錯值得一試.

分享之前先講下自己對廣告攔截嘅睇法, 唔認同嘅可以唔使試, 因為我嘅懶人approach唔適合完美主義者.
1. 廣告攔截唔係咁重要嘅嘢, 個人認為唔值得俾錢, 真係想課金的話可以考慮下同時支持用緊嘅app, 成個生態會健康啲.
2. 攔截廣告好難做到100%, 亦冇一勞永逸嘅方法, 為執漏一個廣告所花嘅時間, 可能多過你隨手碌過佢幾千次, 所以只搞自己好常用又覺得好礙眼嘅嘢, 但唔好追求完美.
3. 儘量選擇公海有專人maintain嘅block list, 唔好花時間自己搞黑白名單. 邊條block list啱用好視乎你用開乜嘢app同去開乜嘢網站, 啱我用未必啱你, 要自己試.
4. 寧可block少唔好block多, 整爛嘢troubleshoot好花時間, 所以block list應該逐條加上去試, 行一排穩定覺得唔夠先再加, 整爛嘢就放棄佢搵另一條.

以下係我響NextDNS用嘅block list:

另外PC方面唔建議轉用埋NextDNS, 一來browser extension處理網頁廣告空位較好, 二來可以用少啲quota.

最後都想多謝下樓主嘅無私分享, 雖然我嘅approach同佢好唔同, 但佢提供嘅資訊的確幫到入手.
我仲試緊control D 點開VPN download DMM d 手機game , 每次一去到download 個介面就話地區唔相容

連lihkg自身都block埋
啱啱update咗都係咁 加返做白名單就冇嘢
block 廣告唔係得一個方法. 你走嘅方向唔同我, 不過work 就得.

我呢個post 只係嘗試將佢簡單化到就算唔識攪嘅人, 跟住做都做倒. 因為如果就咁無經驗入手嘅話, 確實唔係容易攪.
所以我首post 係只用2條list 就係咁解..............我見你個圖係用緊另一個block list
話說app store update完adguard pro
用wifi上唔到網
用data就無問題
有冇巴打有同樣情況
係喎 我以前裝落 呢個list好耐之前
冇為意你抽起左
有無巴打知903咩domain每次更新完block list都唔知block左d乜聽唔到,但log又唔見有block到任何野,要熄AdGuard先聽到
an v4版依家加block list有Editor 用,唔使再一條一條加
但allow list都仲要一條一條加
btw想再問多句,allowlist有個google係www-,係無打錯?唔係好識

有無人小工具都係長期用唔到
一樣...... 岩岩更新完中伏
巴打試下dns server轉去system default得唔得
都係唔得, 宜家一開AD連TG都上唔到
試下reset? 更新完我冇事之餘仲覺得反應快左啲
我都更新完 冇事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞