Adguard/NextDNS/Control D 廣告攔截攻略 (11)

647 回覆
18 Like 2 Dislike
graph.facebook.com (whitelist)
掂,多謝
上咗iOS 17.3之後
個adguard唔知做乜9成日自己熄咗個DNS Protection
咁其實用controld嘅free dns 用條冇咁aggressive嘅3rd Party Filter已經夠做
https://controld.com/free-dns
當然如果好用課金支持吓就最好
想問吓你哋平時點樣摷log 睇到 app 用咩domain, 事原有個 app 香港用唔到,想用 controlD redirect 去台灣,但係搵唔到 domain
樓主一開始有教,建議睇咗先。原理係盡可以減少手機連線嘅APP數量,去完自己想轉嘅APP/網站就去睇LOG慢慢試
岩岩試咗nextdns free 乜都無set,一分鐘就搞掂好easy,發覺同無用adblock已經好大分別

自己就覺得都夠做,係驚300K條唔夠,等爆先試埋control d

不過見係係佢個網睇到返哂自己上過乜網感覺上好似無乜私穩,呢方面adguard 係咪會好D?

但係最近多咗好多網有呢個阻住
adguard最近連登出現返廣告
搞唔掂,一開個 app 一大堆野彈出嚟, ControlD 仲難睇過 AdGuard
我都覺得幾難搵,要逐個逐個試,又要kill app 等一陣再試咁
我將見到嘅所有野差唔多 redirect 曬都唔得,明明用VPN 得
NextDNS可以turn off logging. 不過都係要講個信字
Even adguard係手機上做,都難保ios android自己唔偷偷哋攞你digital footprint嚟偷偷自用
呢樣就無得防喇,不過adguard如果真係明顯食電D電話都係好難用就真

仲諗買唔買adguard P都係因為諗Mac 機會唔會有用,電腦就唔驚食電少少
nextdns個ai勁
我主要係防問題website而唔係封廣告用,唔落list靠ai都擋到唔少問題website

我用銀行時都無off nextdns
真係唔想慢慢白名單就只加呢堆
fanboy's Annoyance List
Perflyst's Smart-TV Blocklist
AdGuard Russian filter
RU AdList

記錄檔,客戶端 IP,域名都可以設定不紀錄
AI 係AI-DrivenThreatDetection 個一項?
其實NextDNS Security個頁D 功能係咪都應該要全部開哂佢
安全功能應該全開,nextdns最值錢就係ai系統
但阻止新註冊的域(NRD)我建議關,因為開左部分website會不正常

阻止頂級域(TLD)就 add xyz
近期問題website興用.xyz
好,照跟先

privacy果度咁應該blockList 同Block Disguised Third-Party Trackers 已經夠做?
開阻止偽裝的第三方跟蹤器
開允許營銷和跟蹤鏈接
想問下如果想當control d係vpn咁用,係咪將個profile既default rule轉做redirect 就得
記得封呢三個
*.pb.lihkg.com

*.adv.lihkg.com

*.imgsto.com
加咗呢三個後暫時用app 睇真係乾淨咗,正
用緊adguard pro都一段時間
暫時跟頭post setting都無乜問題
只係有時轉wifi 5g個下要再reconnect
電都無話用得特別多

反而想知係咪可以共用加埋controlD 用chatGPT?
睇前幾頁話可以唔洗裝其他vpn apps
controlD 可以直接redirect 用到?
我有冇理解錯?thanks
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞