Adguard/NextDNS/Control D 廣告攔截攻略 (11)

647 回覆
18 Like 2 Dislike
用安app 當vpn出果類野都係扯電
而且因為本機做運算list太長問題會更嚴重
巴打你ADG HOME setup左係邊?
我用synology docker setup
成日load空氣
要關左再開先正常
最終放棄左ADG HOME
雖然咁做就剩係得響屋企用到, 但都叫做夠我用,
我都係用S記, 佢有個咩內容管理器定乜鬼,
然後佢有個PORT, 我開頭搞勁耐都SETUP唔到,
例如管理器嗰度設定咗係8848,
去到ADG HOME佢有個預設PORT係俾佢個安裝頁, 例如8080,
安裝完又會幫你跳去另一個PORT,
如果你安裝又用8848, 佢會自炒, 係哩下成日卡住,
後來好似係管理器度鳩打, 安裝完再入返管理器用8848之類,
如果你本身係成功, 你可能要改下ADG HOME既DNS,
我而家用QUAD9好過用GOOGLE同CF,
我安裝成功的,可以set up到用到,但成日load空氣
要熄左再開先正常
個docker無炒,
但正常一日半日後又係咁
要iphone熄左adguard dns再開返先得
所以我放棄左
你用緊咩dns? adg 自己個public dns?
因為佢速度慢過幾個大廠我就無用,
無試過空氣,剩係試過回傳 dns probe,
後來都係調整block list,
同埋部nas 我設定咗每日重啟,唔知有無關係,
DNS我用
8.8.8.8同1.1.1.1
Google/cloudflare

我初頭以為自己開得太多black list導致,之後試過淨係enable 1個black list但係都唔得

private relay 會搞到好多網上唔到
有d 網一開左private relay 就load 唔到好煩
開左用唔到google map係咩問題?
Private Relay好似淨係Safari用到
同某d service
我又未試過
咩網黎
平時餐廳落單有時都LOAD 唔到啦
要熄左限制追蹤IP 先LOAD 到
NextDNS太好用了
係唔錯,但想要埋redirect功能轉咗試control d, 暫時體驗都好好喎
Control D個plan寫限十部機
如果屋企又平板又盛NextDNS比較好

quad9, cloudflare 的1.1.1.2都可過濾malware
但quad9 fp比較高,呢類唔洗錢野無得用白名單放
dns0.eu都唔錯,係因為係比eu用,香港用可能慢
直上full control
個價唔係差好遠 但可以擺落100部機度用
只係差10鎂一年,唔駛煩
仲如果Stacksocial買some control再加full control
價錢咪同nextdns接近,nextdns好似百中?
5年$39.9some control, 加$10每年轉full control, 即係平均$18鎂一年,計返都唔駛$150一年,其實平過nextdns
Nextdns 港幣$15一個月,年繳$150
controld 320蚊
升full control 10 美,5年就50美=395
395+320=715
143一年
sorry 大家唔記得咗
今日冇野 do 順便做埋 now tv, 今鋪真係移英撚值得擁有

先講 Line TV. Line TV 比我想像中簡單,基本上除非你買咗 premium, 如果唔係唔好 turn off itad 嗰條 domain 就 ok, 因為佢會 detect 到你用緊 Ad Blocker

now tv 仲簡單,有心睇 log 咗一定揾到,都廢時解釋了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞