「大家都會愛死這部片吧!」——《蟻俠3》的失敗據傳震驚了Marvel Studios

376 回覆
171 Like 3 Dislike
期望呢套蝕撚到disney仆街冚家剷
Thanos A3開場勁有壓迫感, Thor收皮, 輕鬆打到Hulk趴係到,Loki cheat都出唔到, 爭勁遠
見到仲係Brie Larson 做已經唔打算入場
突然俾人傳咗去片場
老老豆豆唔講我以為睇緊starwar crossover 阿凡達。
已經有米高道格拉斯、米雪、bill murray、Paul Rudd,康喺Loki第一季裡面都仲要幾好戲,Antman 3對比黑豹2奇異博士2雷神4係唔差嘅,平鋪直敍咁囉,但拍到咁真係完全對唔住班演員。
拍得Cult唔Cult對我嚟講真係好小事
Cult片都可以拍得好睇
但老土係死症
堂堂Patrick Stewart要正面指住個鏡頭
再向前zoom mind control Wanda
真係
明明Wandavision 好地地,Wanda 好似都move on 左,DS2 無啦啦又講到佢憶子成狂唔知做乜撚
仲要夾硬講到Dr. Strange 要同Wanda 打
而且Sam Raimi個撚樣話自己冇睇WV 用咁撚多budget仲要補拍啲唔知乜撚都可以拍到屎咁
啲過場老土到忍唔住大聲笑左出黎估唔到202x年都睇到呢啲鳩野
但呢個唔係導演問題,完全係迪士尼問題
佢20年前拍GG俠果時已經係老土
所以佢係咩水平,咩年代既導演,有睇過既觀眾都知

係明知呢個情況下,迪士尼都揾唔到第二個去拍
就知道咩叫高層出錯,下面狽獲
一開始趕走左DS1 個導演已經係錯
Captain Marvel算好好啦
新加個2個仲
睇完ms marvel勁唔鐘意個肥妹
完全無睇ms marvel 所以唔知另外兩個係點
但Brie Larson 成個樣真係好乞人憎
仲要當年講到睇endgame 前必睇黎呃我入場,我真係唔撚會再睇呢條line
Thor 4點都唔會差過 DS2啦
睇一次睇戲睇到諗幾時完 就係DS2 同 怪獸3

目前雷神故事入面
高潮位係Thor 3 AVG 3 4 而雷神4 係收尾
所以整體唔會太exciting 作為收尾係perfect
如果之後再有雷神故事 就係全新既歷險

另外其實我覺得蟻俠3係唔錯
我唔係好明啲人屌既視覺效果有咩咁差
只不過 佢少左當初蟻俠1 2既魅力
變得唔係好蟻俠

題外話 閃電俠 又係比人狂屌
但係我覺得好好睇
咪玩啦高層們, 憑咩會覺得大眾會愛死蟻俠3
蟻俠3故事好似AI 寫咁, 打開量子門, 周圍行, 出番黎, 完
人物無成長, 故事無前進, 只係介紹KANG, 仲要輸比拳頭交
垃圾程度超越雷神2
反而我覺得打鬥大部份情況都好ok
好過蟻俠三 係收尾收得柒
呢套响Disney + 睇左10 分鐘就頂唔順棄左。
佢衰係衰在太公式
但係其實造出黎個效果還可以
Thor 2死症係成個Tone陰陰沉沉又悶到仆街
好多戲都公式, 如果佢係公式未必有問題
成套戲根本就無講過野. 無訊息比觀眾, 人物亦無成長
M 記後期大部分戲都係咁, 只係為左介紹新人物
The flash 太多死症集於一身先咁多人憎ezra人品問題 dc reboot問題 cg問題 仲有個差過reshoot 前既19 ending 單以故事黎講我覺得幾好睇
Marvel?

Rick and Morty
DC就算啦
我覺得連罵佢屌佢嘅價值都無
Black Widow (2021)
Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings (2021)
Eternals (2021)

DS2 上之前連續三套本家拍嘅都唔好睇賴咩鬼
secret invasion連 mother fucker都玩爛埋,變左小丑。

依家Marvel已經冇角色可以擔大旗了。
條膠龍咪又係俾人恥笑。
而且似乎梁朝偉個角色都收左皮了。阿ken又擔唔起大旗。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞