[City]又一城大討論區(8) reg day啦喂

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
[quote]FM想問點解add course選課程個度有部份係0credit

3cred係lecture,0cred係lab,兩個要連埋一報,所以夾埋都係3cred

姐係我逢親見到哩D一個3cred,一個0cred嘅course,都要每邊報一個,咁理解啱唔啱

啱,add crn果陣要兩個同時填,drop都要同時drop

另外想問哩個情況係咩料,點解reg唔到
[quote]FM想問點解add course選課程個度有部份係0credit

3cred係lecture,0cred係lab,兩個要連埋一報,所以夾埋都係3cred

姐係我逢親見到哩D一個3cred,一個0cred嘅course,都要每邊報一個,咁理解啱唔啱

啱,add crn果陣要兩個同時填,drop都要同時drop

好似Lab都係要簡翻LB

好似Lab都係要簡翻LB

最主要應該係你讀既科唔可以揀哩個course/未揀得
同埋你漏左tutorial(TB)冇報
有冇人發現今年city大陸學生既情況更嚴重,係校園入面差唔多一半人講普通話用wechat

連professor都一半以上係大陸同胞
有冇人發現今年city大陸學生既情況更嚴重,係校園入面差唔多一半人講普通話用wechat

連professor都一半以上係大陸同胞

年年都咁多 已經麻目左
AS1 表示驚識唔到人
有無同伴

我都係AS1 我都驚

BBA as1 here

咩major先

仲有個係度
有冇AP1201既同學 想問下week1 tutorial同lab洗唔洗上 lecture都未上

應該係問week1有冇tutorial同lab先啱

可唔可以搵人答我AMEN LT401即係邊度
佢呢啲AC1 AC2 AC3 AMEN簡稱我唔識分喺邊

Ac1沿住泳池行去Ac2 中間有個大Lecture 嗰到就係lt401
AS1 表示驚識唔到人
有無同伴

我都係AS1 我都驚

BBA as1 here

咩major先

仲有個係度

組團不如

Ac1沿住泳池行去Ac2 中間有個大Lecture 嗰到就係lt401

thx
可唔可以講埋ac1/2/3/amen分別係邊棟樓
我淨係記得reg day去嗰棟係ac1

thx

Ac1 楊建文學術樓
AC2 李達三葉耀珍學術樓
AC3 劉鳴煒學術樓
AMEN 康樂樓
想問下今年買電腦係咪都係跟cccu
Search完都搵唔到答案

係咪上management

thx

Ac1 楊建文學術樓
AC2 李達三葉耀珍學術樓
AC3 劉鳴煒學術樓
AMEN 康樂樓

唔該大佬

同學?
prof好靚女

沉撚左船

同學?

係吖,上幾點?我聽日第一日返
想問下今年買電腦係咪都係跟cccu
Search完都搵唔到答案

【Notebook Ownership Program】
近日各大院校都紛紛展開Notebook Ownership Program (下稱NP),令不少本校同學都關心今年城大會否為同學們提供購買手提電腦之優惠。城大自二零一五年起,已沒有任何城大校內組織直接為同學籌辦NP活動,近兩年城大同學都是使用CCCU NP for Students之電腦優惠。
為了令新生及同學們能用一個較為低廉的價錢選購心儀產品,本會已與香港城市大學專上學院 (CCCU)及電腦優惠服務提供者 Helix System Limited達成口頭協議:本年香港城市大學之學生可以繼續使用CCCU NP for Students之電腦優惠。同時,有見同學在上兩年的NP中,於盛夏也要到九龍灣拿取電腦,Helix已向本會承諾會與城大校園增設取貨點,令同學不用舟車勞頓。本會會密切跟進及更新有關Notebook Ownership Program之詳細資料。
本會在今年未能舉辦Notebook Ownership Program,主因是源於學校其中一個與學生有關之部門及電腦優惠服務提供者出現矛盾,當中更涉及金錢及法律條款等問題,令城大學生會處於一個極為尷尬之角色,本會試曾從中斡旋,但到現時乃未有回音。因此,城大學生會未能向同學籌辦任何DT Show或NP活動。
對於未能為本校同學提供最貼身之電腦優惠,本學生會深感歉意。但本會必須重申,本會已能在最大情況下為同學爭取最完善之NP安排,事件當中包括之持分者之矛盾,並非本會能一時三刻解決之問題。本會有最新消息時,就會經Facebook向同學更新資訊。
香港城市大學學生會
資訊科技部
注:因CityU Notebook Ownership Program for Staff之活動是由Staff Social Club主辦,雙方未有矛盾,因此未有受上述情況影響。

即係無得web add drop囉唔洗教啦

呢個sem你要加油啦
civil啲workload唔係人咁品

不過最緊要係要熟悉下啲professor先
多數都係佢地教

巴打意思係呢個sem 4科都好大workload
我仲諗住讀多個ge2315 拉下grade

我意思係你要習慣下civil嘅workload
呢個sem係比較唔多workload
但係啲course都唔簡單
尤其是fluid mech同materials

同樣係civil佬就共勉之啦
不過我讀埋出年就走啦
如無意外

Ca 2673 2674 2675 既lab係咪每星期都要上?

梗係要啦 除非你走堂
2673有個lab 4-5份assignment 2個mid term(Prof叫小喬, 任問唔嬲)
2674有4個lab 2個mid term (Prof 叫Jeff, 佢好似係太高所以背脊有病所以講野會好易喘)
2675最煩 2個lab 1-2個mid term (prof叫呀Lim, 呢科最煩係因為佢, 遲啲你地會知)

全部堂都盡量上啦 否則會唔知自己唔明啲咩
Lab都好好玩好有用加上要寫report 所以必上

2675個prof特登send email黎 講唔可以遲多過2分鐘上lab
prof好靚女

沉撚左船

同學?

係吖,上幾點?我聽日第一日返

我3點 C02 都係第1日返仲要冇去ocamp oday冇fd
但朝早9點仲要上另一堂先
prof好靚女

沉撚左船

邊個??
prof好靚女

沉撚左船

邊個??

5話你g
重要一問 :
幾時拎八達通Form
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞