[City]又一城大討論區(8) reg day啦喂

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
有冇巴絲知CB2400 microeconomics易唔易攞好Grade & Workload大唔大?

利:升year3工程科,中學冇讀過econ

感謝各巴絲
其實financial management係唔係真係好難?????????????

同問
其實financial management係唔係真係好難?????????????

同問

唔操題目同裸考冇分別
問題係textbook冇ans
要同prof對
IT狗讀CB2100 Introduction to Financial Accounting會否收皮?

利申:中學都係讀理科,零accounting知識
IT狗讀CB2100 Introduction to Financial Accounting會否收皮?

唔會
佢要你買書做online exercise, 跟住認真做就OK, 唔識既話佢會有段關於果題既passage比你睇
利申:得C+

唔會
佢要你買書做online exercise, 跟住認真做就OK, 唔識既話佢會有段關於果題既passage比你睇
利申:得C+

BBA啲垃坡科簡單過工程科100倍,讀左等於冇讀
Year1讀得15credit 一科係university Chinese 同得2科要考試會唔會太Hea

year 1未揀major bor
唔驚爛grade拖低gpa?

語文科通常都唔好grade

我讀mkt應該唔洗再揀 唔記得左講 因為好似好多科都full左 一係就撞時間 咁我再睇下先
同埋建唔建議同一個sem有university English 同university Chinese?

Year 1 其實三科考試都可以應付到,難度唔高,建議你take多一個ge

同問

唔操題目同裸考冇分別
問題係textbook冇ans
要同prof對

其實難唔難你都要讀,問黎價值唔高
textbook ans可以上網down,自學自練就得。

CB2100易到你唔信,做齊tutor練習即可,書可以完全唔睇
有冇巴絲知CB2400 microeconomics易唔易攞好Grade & Workload大唔大?

感謝各巴絲

派grade,workload唔大,買書睇就得
話說我星期五交左paper add某一科
咁我原本諗住 department 應該即日之內搞惦
因為我之前都試過paper add 都係即日就幫我add左
點知 到而家個科都未add落我個time table到
而個一科 星期一就有堂
咁我咪會上少左一堂
咁樣影響大唔大嫁
As2學生求解答
而個一科 星期一就有堂
咁我咪會上少左一堂
咁樣影響大唔大嫁
As2學生求解答

通常第一堂都唔計出席率喎,你驚就照去上堂囉,如果計出席率就同prof講番

感謝各巴絲

感謝巴打,想問埋係買邊書&喺邊度買?N展從來都唔睇書,所以唔知邊度買
而個一科 星期一就有堂
咁我咪會上少左一堂
咁樣影響大唔大嫁
As2學生求解答

通常第一堂都唔計出席率喎,你驚就照去上堂囉,如果計出席率就同prof講番

ching 唔該晒
AS2要讀66CREDIT想問有幾難EXCHANGE

summer sem去囉

SUMMER SEM去大約幾時開始有得報
AS2要讀66CREDIT想問有幾難EXCHANGE

summer sem去囉

SUMMER SEM去大約幾時開始有得報

好快

感謝各巴絲

感謝巴打,想問埋係買邊書&喺邊度買?N展從來都唔睇書,所以唔知邊度買

書佢第一堂lecture會講,course outline有寫
一手書就城大商務有,如果想平試下上淘寶搵
仲有樣野想問 就係幾時交學費
到而家都冇任何通知要交錢咁

http://www.cityu.edu.hk/FO/htm/Degree_PaySchedule.htm
想問下印notes係咪圖書館同AC2?

係咪拍學生證揀返係queue既野就ok
Year1讀得15credit 一科係university Chinese 同得2科要考試會唔會太Hea

我讀mkt應該唔洗再揀 唔記得左講 因為好似好多科都full左 一係就撞時間 咁我再睇下先
同埋建唔建議同一個sem有university English 同university Chinese?

Year 1 其實三科考試都可以應付到,難度唔高,建議你take多一個ge

應該take多個ge好 定揀多科下個sem要讀既科好?
因為本身已經有科ge

http://www.cityu.edu.hk/FO/htm/Degree_PaySchedule.htm

想知出左estatement未
我睇aims my finance都未有
定要係第到睇
利申as2

想知出左estatement未
我睇aims my finance都未有
定要係第到睇
利申as2

根據個網D資料
應該係10月16 前2星期or3星期 就會出e-statement

應該take多個ge好 定揀多科下個sem要讀既科好?
因為本身已經有科ge

你中意,睇下下個sem有冇同fd夾
因為ge果d就好自由既,幾時讀都得
如果你想讀下個sem既科,就要睇master class schedule今個sem有冇開

感謝各巴絲

書佢第一堂lecture會講,course outline有寫
一手書就城大商務有,如果想平試下上淘寶搵

樓上巴打大致啱,
但econ本書應該係沿用番city一個prof出既,好似叫ho to ming。
唔洗淘寶,fb二手書群仲方便
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞