所以話高達OO走得太前

658 回覆
1846 Like 42 Dislike
超兵反應時間快咁多, 再出場變埋做主角都似, 焗住要做電池

真係有乜可能唔去馬
00個設定根本就係W
主角群都係利用機體性能優勢實現佢地既理想
所以無話致唔致敬
我反而覺得00係W既精神續作

W裡面, 無力量既和平, 係無意思, 因為就如泡沫般脆若
00裡面, 利用暴力實現既和平, 終有一日會被更強既暴力反擊
等到過左自己時間就想落波睇其他人翻工
W爭D打到含球鏟 話人類識驚喇
之後一年後流星作戰殘黨班癲佬都清埋 話地球以後都和平

結果外傳幾廿年後火星又打過 心諗
唔打, 外傳點出
所以00就要打外星人

講到含球鏟, 基本上高達系列好多最後都要要用含球剷去做最後大戰
所以好多單篇再出落去反而係偏反恐/維和角度好寫
W/G/AGE呢D再續寫一篇大戰真係唔掂
講真係得UC同SEED個底係寫到
本身仇恨夠深 大戰又只係純粹打完仗 咩問題都冇解決

當然 SEED D 自己寫得柒係佢問題啦
UC系列真係要講, 自護同聯邦係一直處於戰爭狀態
只係打下停下, 你偷我既機, 我爆你後欄
不斷咁loop
所以就可以接住寫

seed系列既問題, 永遠都係新舊人類既對立
實際上札多總體力量係可以KO哂其他勢力
不過高達系列一向都係主角群果幾部小強機, 就可以爆開千軍萬馬防線
然後送主角入去單挑

00唔係
聯合演習打到4子得番半條人命
機械降神到咁都有得吹奏
其實成日話咩UC冇限LOOP咁問題係現實戰爭就係LOOP緊你又點期望佢比到個好結局你
水島無非就係用童話式打完外星人咁去整個人類大團結出黎
然後BUG撚到官方自己小說定唔知後設話戰後仲打左幾十年仗
咩打到GN粒子周地噴全部人變哂變革者咁
咁既結局都好吹
我吹大河內老母修個結局好撚過啦
你講既係第一季收尾, 唔輸點過渡去第二季
第二季就係建基於天人被肅清開始
第一季最後真係死左好多人
應該用玻璃形容好啲 因為有一集係玻璃的桑古王國

佢講緊第一季中段 三部座天使出黎嗰戰
開曬咪叫你哋走係要走過嚟送死咁可以點
洗唔洗挖你個駕駛倉出嚟送你去大天使號再搵個醫療團隊睇住你先叫好心
係呢啲分秒必爭嘅生死關頭唔直接攞你命咪算係咁
的確, 我搞錯左
唔好玩啦 兩套根本講唔同既野
其實好多人話佢唔人道我唔認同 要兩邊暫時停戰而又唔殺咁多人其實呢個真係唯一辦法 但兩邊本身太大分歧所以唔會聯手 你可以話佢有勇無謀 但係佢就係唔想仇恨繼續落去
00高達真係好睇列不得了
真係心目中最好睇嘅高達系列
巨人同SEED講既似就真
SEED去左表面基因改造咪又係講緊種族仇殺
阿姆羅的聲優是:古谷徹
里朋斯的聲優是:蒼月昇

但其實是他們同一人,
古谷徹會使用蒼月昇這個名字,
是因為古谷徹之前曾經說過「鋼彈系列他只配阿姆羅•雷的聲音」,
但之後池田秀一去配SEED DESTINY的杜蘭朵議長之後,
他重新思考後決定繼續配新的鋼彈角色,
但因為一言既出駟馬難追,
所以他使用了這個假名。
AE (Anaheim Electronics) 幫緊你 幫緊你
所以個問題咪就係嚟自宗教,而家冇話要判斷誰對誰錯,唯一可以講嘅係,以巴衝突最初係由宗教帶起
> 視乎血流得夠唔夠多, 發動戰爭既代價大唔大

但權力依然會腐化, 不平衡還是會慢慢出現, 不平衡的出現一樣會谷爆D白卡, 之後就下一輪的華爾茲.......
殺老母
我記得
瑪莉娜只係唔想自己對手掂到血, 同莉莉娜的理想有D唔同
雖然華爾茲係W既正式收尾
但我個人認為TV版完就已經好完美
Helios
有得你拜
I love you I trust you
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞