所以話高達OO走得太前

658 回覆
1846 Like 42 Dislike
巴勒斯坦人是無辜的
基拉先係高達反戰第一人

一路也咩囉一路殺
仲成日飲醉都無執屍
YES
大家用唔同方式去反戰,最後都係戰爭打贏果個話事
00主角設定好似係中東仔?

一樣諗法 硬係唔信人哋係出自理想
順帶一提03鋼錬同00都係水島精二
原來00的世界, 英國唔繼續Briexit, 番佐去歐盟(AEU)嗰邊.

照宜家現實世界的局勢, 將來英國應該係歸Union = 美帝嗰邊喎.
武力介入的話, 天人會同時打哂以色列同哈馬斯

某程度上天人的做法類似老馬修. 迫當時全世界團結一致對付自己.

當然現實世界邊有咁簡單? 假如有個超級武力組織同時搌壓哈馬斯與色列, 佢哋會唔會拋棄宗教分歧一齊打9番果個組織轉頭? 答案係No, 佢哋只會千方百計爭取該組織企喺自己果邊.
即係FA啦
應該都係唔會, 都屬於異教徒
咁你講下我呢個講法有咩問題先
打仗唔係人類先有
爭地盤、爭糧食係生物之間都會有嘅嘢嚟

資源無限咪冇紛爭
資源有限就自然有紛爭
係必然結果
根本唔係教訓嚟
如果敵人滲入平民當中,地嗚係消滅敵人嘅唯一方法
No, 資源無限都會有紛爭: 紛爭其中一個原因係人類的無限貪得無厭.

就算資源無限, 人類的貪得無厭亦係無限.

仲有一種就係某D人係心理變態, 製造紛爭純粹係為佐享受鬥爭的變態, 00果個傭兵就係呢類人, 佢製造紛爭同資源一D關係都冇.
又loop
劇場版咪死撚左死唔去嗰個係可樂
DLLM Freedom出場嗰集
一邊講話有獨眼巨人系統叫人徹退
另一邊就繼續開槍打到人變人棍
現實寫照 大把連登仔都係咁
總之自己唔係Gaza入面
死既唔係就自己/親人就無問題
理得佢入面係平民定恐怖份子
總之就應該剷平Gaza

連登沙慈:邊個同情裡面既人 邊個就係左膠
我明你想講只要人類嘅心靈層面提升就可以冇紛爭
但呢個提升係冇可能喺有限資源下做到

慾望都未滿足到
自然冇任何基礎發展到再上一層嘅心靈境界

呢個係進化嘅過程
要有基礎而行

呢個環境俾唔到進化條件就自然進化唔到
一飛落嚟即刻地圖炮 先再慢慢講和
屌你咪博人傳啲劇情
00成十幾年前
點會同近幾年一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞