所以話高達OO走得太前

658 回覆
1846 Like 42 Dislike
其實打仗同資源唔一定直接關係
資源無限, 但你都要開採, 轉化, 要增值, 人類都會無可避免要合作分工
好自然就會有權力關係, 有群體, 有親疏, 然後就會有人不滿, 有利益不均
就算有曬ai幫你煮好曬等你食, 人類都係有鋪癮,
要嘅唔係物質, 而係要另一個人嘅勞動成果, 上下關係, 或者睇你唔順眼想做低你
駕駛員應該得剎那同李瘋子勁過雙核電池
信神既中意爭聖地樂此不疲
古國又中意玩自古以來
大國又係拎哂D資源去搞軍備,由D平民餓撚死
gundam W 同 gundam 00
反戰個訊息係最明顯
W就講左一個好真實既現實, 就係無力量既和平, 只係幻影
00就用另一個角度去講, 只要拳頭夠大, 就可以實現和平

但係到最後都只係得一個結局, 就係只有完全壓倒另一方時
和平先會到來, 所以最後都係要黎一場大戰
而W講左一個最血淋淋真實, 和平可唔可以維持, 以及維持幾耐
視乎血流得夠唔夠多, 發動戰爭既代價大唔大
鋼煉最神既位係等價交換 貫穿左成套野 成個核心思想都冇離開過
但其實作者想表達既野 唔係咩想有收獲就要失去 要打破 等價交換 其實好簡單
就係一個人為左某件事/人 無私既奉獻同犧牲 當你唔計較你既付出 等價交換就唔成立
某程度上軍人個仔同武士道都做到呢點
佢有句台詞個意思係類似
叫你個耶蘇落來見我
超兵太撚勁比人封AC 成日搵佢做電池
仲要唔知點解係駕駛倉開TRANSAM 都要有畫面睇佢CHOK住聲咁禁制

反而第二季 打親都輸 成日比人斬到斷晒手腳既提子 成日有得出擊

綠阿寶寫太少係敗筆
成套野不論講佢幾奸幾有野心 但係從來冇講佢駕駛技術勁
後尾出黎竟然同上神台既剎那55波

你中間插段變革體叛變睇佢單拖清場 刷一刷先 佢臨尾單挑剎那會冇咁突亢
有 近幾年先留意到
其實應該出個太陽能教
日日對住天上面D太陽能板跪拜
W爭D打到含球鏟 話人類識驚喇
之後一年後流星作戰殘黨班癲佬都清埋 話地球以後都和平

結果外傳幾廿年後火星又打過 心諗
唔打, 外傳點出
所以00就要打外星人

講到含球鏟, 基本上高達系列好多最後都要要用含球剷去做最後大戰
無錯,資源係要開採等等,所以要合作
但呢啲資源本身就唔係無限

真正接近無限資源嘅存在嘅係得空氣
我地亦接近唔使為空氣有任何權力關係
你一時討論狹義野, 一時討論廣義野, 好難傾落去喎
所以好多單篇再出落去反而係偏反恐/維和角度好寫
W/G/AGE呢D再續寫一篇大戰真係唔掂
講真係得UC同SEED個底係寫到
本身仇恨夠深 大戰又只係純粹打完仗 咩問題都冇解決

當然 SEED D 自己寫得柒係佢問題啦
都算係
不過莉莉娜就係天真既理想家, 無希羅佢地係背後撐住, 根本就只係一個笑話
瑪莉娜相對就現實好多, 知道要搵外援幫手
英國都準備黐返歐盟
你哋班人又想發動戰爭?
flag係幾型
其實00擺明致敬w
五部特點明顯嘅機
特出人設嘅駕駛員
兩邊都整超級電腦
再加一個和理非聖女
所以機戰z融合兩套野到好似一套野咁
但之後斬決鬥隻腳然後講”你都快d走啦!”
講完之後再伸多一腳踢佢落海
要知道決鬥唔可以靠自己喺大氣圈內飛行
踢佢落海等於等死
新人 好似係
UC系列真係要講, 自護同聯邦係一直處於戰爭狀態
只係打下停下, 你偷我既機, 我爆你後欄
不斷咁loop
所以就可以接住寫

seed系列既問題, 永遠都係新舊人類既對立
實際上札多總體力量係可以KO哂其他勢力
不過高達系列一向都係主角群果幾部小強機, 就可以爆開千軍萬馬防線
然後送主角入去單挑
決鬥呢啲擺到明會有靚跟住佢啦 同埋佢唔咁做決鬥都係會繼續追住佢黎打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞