50歲高薪IT漢失業4個月!狂扔60份CV「食老本」度日:現階段冇勇氣做保安

412 回覆
119 Like 23 Dislike
通常一間公司又好組織又好要瘦身
向高薪組別落刀通常即時見效
無錢 -> 生仔 -> 更無錢
有事業但年紀大 -> 生仔 -> 有排捱

結論:
都係出世就做兒子女兒好
一睇就知係癈老+老屎忽 野又唔撚識 又點鳩啲細做

真係呢個世界 十幾二十年前真係揾錢世代 遲出世冇晒啲機會 勁既人又冇錢 冇料既人就有錢
頭幾年個幾千其實無所謂,除非好等錢用,否則,呢幾千對比以後的人工其實無感覺
有乜計,
IT 係咁多行業update得最快,
無得食老本,
廚房佬由1990年炒飯炒到2020年都係同一碟楊洲炒飯,
只會越炒越好食,
IT你1990年玩DOS俾你玩到幾出神入化,2000年已經淘汰,2020年已經係歷史文物。
睇數據
吹水post 唔可信
得ERP 經驗係難搵少少…因為位唔多
可能學歷問題
it嚟講算低
IT男係咪成日係返工台出post個位巴打
其實不誇張,我個年代畢業基本就1萬人工嘛。
同埋如果打香港人老闆工種真的特別cheap,加得少仲要少少“環境差”凍薪,所以打美資英資中資台資工,都不要港資,同埋要入大機構\金融先貼market price。
變indianna jones,做考古學家
50歲入唔返本行,
出到黎其實真係好難係新行業俾人請,
50轉行,
學野唔夠廿歲班𡃁仔快,
開OT爆seed 唔夠30歲果班砌,
經驗比唔上40班老屎忽,
請你返黎低級你又唔岩做,
中級唔夠襟挨,
高級你又唔識,
所以50以上只可以搵啲基層野玩,
如果間樓未供完,
仔女啲書未讀完,
老婆又無出去返工,
全家靠你份糧,
都幾大鑊,
唔好話咩,
揸巴士都嫌你反應唔夠快啦。
50+ 又入唔返老本行我覺得DC9已經係最佳出路。
正常IT狗50歲都財自左
唔得既做保安算啦,呃飯食多。
仲有5~6年先出身即係話仔女仲有5~6年先可以自立唔洗靠老竇泵水喉喎,
50歲老豆,個仔14~16歲有幾奇?
Vendor 勁爭人 wor
你睇佢啲skill,明顯係做inhouse IT,啲企業唔想upgrade,你又跟佢用番啲舊野,時間一長就好易被市場淘汰,呢啲進修都無用,公司唔想郁,咪跟住佢變old seafood law
當年完 project 包咗間細揚等班 developer 輕鬆吓(實情係等佢哋可以同隔離 team 日𥄫夜𥄫班女同事聯誼吓)

真係估鳩佢唔到,班友約埋帶幾盒 board game 去玩,咁我見佢哋咁撚有性格梗係由佢,咪同班女仔擘酒玩骰盅囉。冇耐其中一個入嚟拍門,我心諗屌你,終於開竅喇咩?點知佢入嚟係投訴好大陣煙味,問我哋可唔可以唔好煲煙...
睇下你有無上進心既姐,
大把入左間公司有份朝9晚6既就坐死唔轉,
每年加5%, 每3年加10%,
俾你25歲18,000入行,
15年後40歲先47,000...
未計武肺果三年唔炒你,凍薪算執到。
發水人工

而家呢股跌咁多,又縮水
搵60K一個月但無能力接JOB做
事主又分享自己不同計劃,例如做生意、攪網店、做網紅等。

佢仲諗過做網紅
呢個人應該睇野好表面
以為人地啲工好易做
讀番個pgde出黎教電腦
4個月60份CV好閒啦
我個friend響北美做IT失業8個月
丟出超過300份CV,Interview十幾次
最終冇一間公司肯請
原因有次次都話有更適合人選
以前中學教CIT同MATH個阿SIR AL都6A
好似好勁?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞