50歲高薪IT漢失業4個月!狂扔60份CV「食老本」度日:現階段冇勇氣做保安

412 回覆
119 Like 23 Dislike
IT漢定IT狗

失業率再向下跌!政府統計處公布,5月至7月經季節性調整的失業率為2.8%,較4月至6月的2.9%微跌0.1個百分點;就業不足率維持1.1%的水平。 期內總就業人數增加約19,200人至3,708,000人,總勞動人口也增加約17,300人至3,819,700人。 高薪IT男失業4個月 日前,有一名50歲的IT人,於網上討論區自失業4個月,前前後後寄出約60份履歷搵工,但一直無回音,期間有幾次面試機會,但最終未能找到工作機會。 該名IT男表示:「每日都係上求職網,發CV,等電話,無間地獄般不斷重複。」又指自己最後一份工作平均月入高達6萬元,職位為經理級,而且擁有SAP S4 Hana、MS Dynamic CRM、Oracle EBS intergation等相關豐富經驗。 事主表示對求職網的要求感到陌生,「可能真係我老啦,好多都唔熟,甚至唔識」,認為現時工種跟自己認知有很大出入,有時候感到難以重新出發學習新技能。幸好,事主表示自仍暫未放棄,並會繼續留意市場需求,然後自己睇片進修提高機會。

令人擔心的是,事主暫時「食老本」,而且太太無業,家中仔女還有5至6年才可以出身,直言「遲早會坐食山崩」。 事主又分享自己不同計劃,例如做生意、攪網店、做網紅等。又指自己試過炒股票,和睇盤路,雖然起初有所斬獲,但最後都係輸給大市:「又或者自己條命玩唔起股票呢樣野。」 事主最後表示,可能要接受自己是一個平庸人,只可以打工,「做多10年,8年真係退休乜都唔做算了。」又指現階段未有勇氣轉行做保安或便利店職員。

網民點睇失業? 「移民退休啦!仲喺香港做。」 「50歲好難做返IT,要考慮轉行賣勞力。」 「冇嘢做就做住保安先啦!」 「馬死落地行呀,IT人!」 「入醫院做。保安又有,接送出院又有,病人助理又有,文員又有。」 「揸巴士,好似都有3萬蚊,頂住先。」 「唔好再叫廿萬人工,試吓降低要求搵兩萬。」 「揾到乜工都做住先,最近要保持正面心態邊做邊揾!」 「中年失業的專業人士常見。到50歲才出現,已幾叻了。」

https://www.edigest.hk/%e8%81%b7%e5%a0%b4%e7%86%b1%e8%a9%b1/%e9%ab%98%e8%96%aait%e6%bc%a2-%e5%a4%b1%e6%a5%ad-%e6%94%be%e4%bd%8e%e8%ba%ab%e6%ae%b5-ed01-1190217/7/
50歲,$60K, IT, 真的不算高。。。
做IT不意外
原來60k就係高薪
睇本身做乜

如果真係有事落call果種基本係過高

冇value 年紀大實會被嫌棄
第二張圖比人回憶用。
恒指兩幻四,241報8.89蚊。
家中仔女還有5至6年才可以出身

都話要趁後生生仔架啦
驚西咩,轉行賣燒賣啦
大把人幫襯
個價錢同年紀唔似 developer ,堆 SA 10 年以上經驗𢲡起手已經 70, 80k 月薪未計 bonus (bank / FI)
失業率有無數據分薪金階層排列

感覺係最低工資有工無人做 高薪職位大量裁員
香港。。。轉行
有寫
而且擁有SAP S4 Hana、MS Dynamic CRM、Oracle EBS intergation等相關豐富經驗

同developer完全冇關係 呢啲「經驗」係好難搵工
點解我公司d IT 乜柒都唔識?
因為IT部門口未放幾條狗繩
It呢行真係joke
其他行業愈大年紀愈值錢
Even吹水科mkt愈做愈升
因為it 3年一小變,5年一大變
50歲應該仲當打wo
香港邊有咁多新科技既你玩
D大公司先要請d阿伯玩舊system
呢d經最啱做工廠 港鐵 呢類 一係做erp sales
5年先大便一次...
同埋佢咁寫
我估佢可能真係得呢堆經驗,但係冇cert
cerf呢d 見工打飛機用 要真材實學 可惜it 年紀係最大敵人
真,java之父都難搵工
連登FG都50k啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞