50歲高薪IT漢失業4個月!狂扔60份CV「食老本」度日:現階段冇勇氣做保安

412 回覆
119 Like 23 Dislike
HA有直接請SA SSA的
你搵幾多
TCON AP 45k
而家玩緊cloud,同SAAS,邊使咁多人精ERP integration , SAP咁貴越嚟越少人用,cut cost 仲投資SAP咩

Cloud 日日大把平嘢用,老細個個都會迫啲人enable佢,唔會理你work 唔work,De expert係大趨勢
淨係個scrum已經殺咗唔少waterfall PM
一句講cloud 同K8S experience 嘅嘢都無提,呢個時代真係玩撚完,人哋已經發展左十年有多,連docker都唔識就真係要問吓自己有冇問題先
0收入
16000蚊收入
邊樣難接受?
佢依家嘅情況仲要養妻活兒喎。。。
失咗業4個月喎。。。
docker/k8s 係做devops用得著,佢都好明顯唔係做呢個範疇...
CP 41k左右,CAP 53k左右,CSA 過60k
csa 70k+...
都唔係全部system 都適合microservice 既
事實上香港都真係唔算多公司玩呢d 野
pipeline 果d 都係
係so,出年csa預測79.5,俾agent咬一啖都過75
佢就係以為揾得返六萬一個月
寧願揾多排好過迫住做萬六到時走唔仲煩
nodejs收左皮?
咁而家興咩
揸的士 做uber 渣單車送外賣

新中年三寶
但連登睇親呢d 係咪都笑左先
認真其實佢背景唔係差
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞